U Češkoj kolaps oko rezervacije termina vakcinacije

U Češkoj je, uz velike tehničke teškoće, padove i kolaps sistema, počelo rezervisanje termina za vakcinaciju građana starijih od 80 godina.

Naime, samo njih 2.000 uspelo je da dobije konkretan termin, iako se za prvih sat registrovalo više od 44.000 najstarijih Čeha.

“Pomagala mi je ćerka. Sama ne bih uspela, bila bih nervozna. Imala sam utisak kao da čitam napeti krimić jer stalno na nešto čekamo, a ne znamo da li znamo šta čekamo. To mi se svidelo”, opisala je češkom javnom radio-servisu Radožurnal jedna starija stanovnica Praga.

Starijim Česima, kojima su najčešće pomagali mlađi članovi porodice, pošlo je za rukom jutros od osam časova, kada je sistem pušten, da se relativno bez problema registruju, ali kasnili su im PIN kodovi na mobilne telefone da bi prešli na drugi korak, rezervaciju termina i izbor centra za vakcinaciju.

Sistem je zbog preopterećenja pao, a kada je obnovljen, poručivao je da nema više slobodnih termina i da pogledaju naredne sedmice, kada stignu nove vakcine.

Kako javljaju češki mediji, građani su se žalili i da sistem ne ume da prepozna i overi matične brojeve starijih sugrađana jer oni rođeni pre 1954. godine imaju jednu cifru manje.

Prvo beznadežno zauzeta, a onda i potpuno nema ostala je i posebna telefonska linija 1221 na kojoj operatori treba da pomognu starijim Česima koji ne umeju da se registruju preko interneta.

“Građani stariji od 80 godina mogu da se prijave za vakcinisanje kad god žele. I to bez bojazni da će izgubiti prioritet. Sistem je postavljen tako da će uvek imati prednost nad ostalima. Vakcine koje stižu namenjene su pre svega njima”, poručio je danas ministar zdravlja Jan Blatni.

U Češkoj od 27. decembra prošle godine vakcinišu lekare i zdravstveno osoblje, kao i starije Čehe u domovima za stare i drugim centrima socijalne pomoći i osoblje koje ih neguje, a danas je pušten i sistem rezervacije za sve građane starije od 80 godina.

Za ostale građane sistem bi trebalo da se otvori od 1. februara pošto se očekuje da će kompanija Fajzer/Biontek isporučivati 70.000 vakcina nedeljno, a do kraja januara očekuje se isporuka 11.600 doza vakcine Moderne.

“Sistem nema nikakva pravila, ide se preko veze. Nije jasno ko kada i gde treba da bude vakcinisan, ne radi registracija, nema kampanje podrške vakcinaciji. Jednom rečju – skandal”, poručio je danas preko medija lider opozicione Građanske demokratske stranke Petr Fijala.

Premijer Andrej Babiš rekao je ove sedmice da je nezadovoljan tempom vakcinacije, pošto je Češkoj do sada isporučeno 169.000 doza vakcina, a vakcinisano je svega oko 70.000 ljudi.

Vlada je planirala da u prvoj fazi, pre nego što se otvori sistem za sve građane, vakciniše 830.000 osoba.

Premijer Babiš i predsednik Češke Miloš Zeman zatražili su zato pomoć stručnjaka iz Izraela da pomognu kako bi se ubrzala vakcinacija protiv koronavirusa.

U Češkoj se epidemija kovida 19, nakon početka godine kada su ponovo beleženi rekordni priraštaji ;od preko 17.000 novozaraženih dnevno, sada polako usporava i u sredu su otkrivena 8.032 novozaražena, u bolnicama je trenutno 7.031 pacijent oboleo od kovida 19, od toga 1.109 na intenzivnoj nezi ili respiratorima.

Od početka pandemije do danas u Češkoj, koja ima 10,7 miliona stanovnika, preminulo je 14.029 pacijenata zaraženih koronavirusom. Od početka sedmice umiralo je oko 150 ljudi dnevno, dok je u jeku drugog talasa na jesen dnevno bilo više od 200 žrtava dnevno.

Izvor: b92.net