U delu američkih država učenici se vraćaju u školu

Sa početom školske godine deca se fizički vraćaju u školske klupe u nekoliko američkih saveznih država, pa i tamo gde je koronavirus još aktivno prisutan, ali se karantin već morao uvesti nakon pojave bolesti među učenicima.

U Sjedinjenim Državama školske ustanove u načelu počinju s radom tokom celog avgusta, ali su nastale podele budući da je epidemija još veoma prisutna u zemlji. Veći gradovi, među kojima i Čikago, Hjuston, Los Anđeles i Majami za sad su se odlučili na virtuelnu nastavu, piše index.hr.

Guverner Njujorka koji je bio žarište epidemije, ali je uspeo ograničiti njeno širenje, rekao je u petak da škole mogu početi s radom na područjima gde je stopa pozitivnih na testiranju ispod 5 odsto, a većina te savezne države je danas na oko 1 odsto.

No grad Njujork , koji je objavio da razmišlja o hibridnom modelu po kojem bi deca dolazila u školu jedan do najviše tri dana u sedmici , još nije potvrdio kako će nastava izgledati u septembru za 1,1 milion učenika u tome gradu.

S druge strane, guverneri republikanskih saveznih država traže da se svi učenici vrate u učionice, u skladu sa stavom Donalda Trampa.

Tako su odlučili Misisipi, Džordžija, Tenesi i Indijana gde je školska godina već počela. U tim saveznim državama epidemija se u poslednjih par sedmica stabilizovala.

Izvor: vijesti.me