U eksploziji u Bejrutu poginulo više od 50, povređeno 2.700 ljudi

Libanski ministar zdravlja Hasan Hamad izjavio je da je više od 50 ljudi poginulo i više od 2.700 povređeno u stravičnoj eksploziji u bejrutskoj luci, u blizini centra Bejruta.

Abas Ibrahim, šef libanske opšte bezbednosti, rekao je da je eksploziju možda izazvao veoma eksplozivni materijal koji je oduzet sa broda pre izvesnog vremena i uskladišten u luci, preneo je AP.

Lokalna televizija LBC izvestila je da je reč o natrijum nitratu, prenosi Tanjug.

Šef Libanskog Crvenog krsta izjavio je ranije lokalnim medijima da je povređeno više od 2.200 osoba.

(Printskrin Jutjub)

Desetine osoba je poginulo, a veliki broj je povređen u strahovitoj eksploziji, danas u blizini centra Bejruta, koja je izazvala rušenje balkona na zgradama, razbijanje prozora u kućama i drugu materijalni štetu, uz ogroman oblak prašine i dima nalik atomskoj pečurci.

Eksplozija se dogodila u gradskoj luci, gde se nalaze i magacini u kojima je eksploziv, izvestila je libanska državna novinska agencija NNA i dva bezbednosna izvora.

Prema navodima trećeg bezbednosnog izvora, u tom području se nalaze i uskladištene hemikalije, preneo je Rojters.

Najmanje 10 beživotnih tela prebačeno je u bolnice, izjavio je bezbednosni i medicinski izvor Rojtersu.

Za sada se ne zna šta je izazvalo eksploziju niti koja vrsta eksploziva se nalazi u skladištima.

Guverner luke u Bejrutu rekao je za Skaj njuz da je tim vatrogasaca koji se nalazio na licu mesta nestao posle eksplozije, prenosi Tanjug.

Prema rečima ministra zdravlja u eksploziji je povreređen veliki broj ljudi.

Na stotine ljudi, povređenih u strahovitoj eksploziji u bejrutskoj luci, odvedene su u bolnice, ali mnogi su ostali zarobljeni u kućama koje su oštećene u eksploziji, izjavio je šef libanskog Crvenog krsta Džordž Ketaneh.

Ketanh je lokalnim medijima rekao da se još ne zna tačan broj povređenih, jer su mnogi od njih zarobljeni ispod ruševina kuća u području gde je došlo do eksplozije.

Libanska televizija LBCI prenela je informaciju iz Hotel Dieu bolnice u Bejrutu da zbrinjavaju više od 500 povređenih i da nisu u stanju da prime još ljudi.

Pojedine ljude spasavaju čamcima, preneo je Rojters.

Desetinama povređenih su neophodne operacije, pa bolnica apeluje da se da krv, prenosi Tanjug.

Mišel Aun sazvao hitan sastanak Vrhovnog saveta odbrane

Nakon strahovite eksplozije koja se dogodila danas u bejrutskoj luci, u blizini centra Bejruta, u kojoj je poginulo najmanje 10, a povređeno 500 ljudi, predsednik Libana Mišel Aun sazvao je hitan sastanak Vrhovnog saveta odbrane zemlje, navedeno je na Tviter nalogu predsedništva.

Premijer Libana Hasan Dijab uputio je poziv da sutra bude proglašen dan žalosti, preneo je Rojters.

Za sada se ne zna šta je izazvalo eksploziju, a šef unutrašnje bezbednosti Abas Ibrahim, obilazeći luku, rekao je da neće unapred govoriti o istrazi.

Neimenovani izrealski zvaničnik je rekao da Izrael, koji je ratovao više puta sa Libanom, nema ništa sa eksplozijom.

Šiitski pokret Hezbolah je, takođe, negirao da ima veze sa eksplozijom, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs