U EU vakcinisano 70 odsto odraslih

„Brojke pokazuju da je Evropa među svetskih liderima u vakcinaciji”, kaže Fon der Lajenova

U Evropskoj uniji do sada je bar jednu dozu vakcine protiv Kovid-19 primilo 70 procenata odrasle populacije, a 57 procenata je potpuno vakcinisano, objavila je Evropska komisija.

„Cilj da se u EU do kraja jula protiv Kovid-19 vakciniše 70 procenata odrasle populacije je ispunjen”, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je napomenula da je EU, posle sporog starta vakcinacije, uglavnom uslovljenog problemima u isporuci vakcina, sustigla i prestigla prosek vakcinisanih u najvećem delu sveta.

„Brojke pokazuju da je Evropa među svetskih liderima u vakcinaciji”, kaže Fon der Lajenova.

Portparol EK, Stefan de Kersmaker, ocenio je da je Evropska unija, sa 70 procenata odrasle populacije vakcinisane barem jednom dozom vakcine, došla do „značajne tačke” u borbi protiv korona-virusa.

On je, takođe, rekao da je cilj da se potpuno vakicniše 70 procenata odraslih.

„Moramo da osiguramo da 70 procenata odrasle populacije u EU bude potpuno vakcinisano”, rekao je on, prenosi Tanjug.

U EK kažu da su, posle „dobrih vesti” o 70 procenata vakcinisanih u EU barem jednom dozom, „svi fokusirani” na ostvarenje tog prvobitno zacrtanog cilja od 70 procenata odraslih koji su primili sve preporučene doze.

Napominju da je zemljama članicama isporučeno dovoljno vakcina da bi se ovaj cilj ispunio, a da je na nacionalnim vlastima da, uz političku pomoć Brisela, ubrzaju vakcinaciju na svojoj teritoriji.

U Briselu napominju da je Delta soj, koji je trenutno najzastupljeniji u Evropi, veoma opasan i pozivaju sve, koji to još nisu učinili, da se vakcinišu kako bi zaštiti sebe i druge.

Dodaje se da će biti obezbeđen dovoljan broj vakcina kako za revakcinaciju, tako i za moguću treću dozu, ukoliko bude potrebna, ali i za vakcinaciju mlađe populacije.

Izvor: politika.rs