U Francuskoj se prvi slučaj koronavirusa pojavio u decembru

Pacijent kojem je dijagnostikovana upala pluća u blizini Pariza, 27. decembra, u stvari je imao koronavirus, rekao je njegov lekar.

Doktor Iv Koen rekao je francuskim medijima da je bris uzet za vreme lečenja pacijenta, nedavno ponovo ispitivan i bio je pozitivan na kovid-19, prenosi Bi-Bi-Si.

Pacijent, 50-godišnji muškarac koji se od tada potpuno oporavio, rekao je da nema pojma kako se zarazio virusom jer nije bio ni u jednom zaraženom području.

Ova vest znači da je virus možda stigao u Francusku skoro mesec dana ranije nego što se mislilo.

Prema dosadašnjim informacijama prva tri slučaja koronavirusa u zemlji potvrđena su 24. januara.

Od toga su dva zaražena prethodno bila u Vuhanu u Kini, gde je epidemija prvi put otkrivena, a treći je bio član uže porodice.

Doktor Koen, koji je šef reanimacije u francuskoj bolnici rekao je da je sa kolegama ponovo testirao briseve ranijih pacijenata koji su imali drugu dijagnozu, kako bi pokušali da pronađu tragove koronavirusa.

“Od 14 pacijenata, jedan je pozitivno testiran. Još dva puta smo ga testirali da se uverimo da nema greške. I dva puta je bio pozitivan,” rekao je Koen.

On je naveo da je alarmirao Nacionalnu zdravstvenu agenciju (ARS) i da poziva druge virologe da ponovo testiraju briseve u svojim bolnicama na kovid-19.

Kompletan izveštaj treba da bude objavljen kasnije ove nedelje, a objaviće ga Međunarodni časopis za antimikrobne agense, dodao je.

Izvor: vijesti.me