U Francuskoj sutra ponovo protesti Žutih prsluka

Građanski pokret Žuti prsluci (Les Gilets jaunes) najavio je za sutra nastavak protesta na kojem će se priklučiti vlasnici noćnih klubova i građani koji se protive merama protiv epidemije korona virusa, prenela je danas francuska televizija BFMTV.

Žuti prsluci posle nekoliko meseci zatišja na društvenim mrežama pozivaju građane sutra na proteste posle skoro dve godine od prvog skupa na kojem je bilo gotovo 300.000 ljudi.

Jedan od lidera tog apolitičkog pokreta Žerom Rodrigez (Jerome Rodrigues) koji je tokom ranijih protesta teško povredio oko, pozvao je na Fejsbuku na „potpunu građansku neposlušnost“.

Rodrigez je pozvao zdravstvene radnike, vatrogasce, ugostitelje, radnike, zaposlene u javnoj službi da dignu glas i ukažu francuskoj vladi o lošem stanju u društvu koje mora da plati cenu „katastrofalnog upravljanja sanitarnom krizom“.

Okupljanje u Parizu počinje u 10.00 a oko 13.30 je predviđena šetnja po ulicama glavnog grada, sve do 18.00.

Pariska policija je inače zabranila okupljanja u aveniji Jelisejskih polja, na trgu Konkord, ispred Notr Dam, Marovih polja, i zgrada parlamenta, ministarstava i vlade.

Druga okupljanja najavljena su u Marseju, Tuluzu, Lionu, Nantu, Nici i Strazburu.

Pored pristalica Žutih prsluka na skup će doći simpatizeri radikalne levice, kao i građani koji se protive merama protiv epidemije korona virusa. Među okupljenima će biti i vlasnici noćnih klubova i diskoteka čiji je rad ugrožen zbog sanitarnih mera.

Izvor: danas.rs