U Italiji, Nemačkoj i Austriji počela vakcinacija protiv kovida 19

U Austriji vakcinacijom započeli pobedu nad pandemijom.

Tri osobe jutros su u Italiji prve vakcinisane protiv kovida 19, vakcinom „Fajzer”, javlja agencija Ansa.

Jedna od njih je direktorka laboratorije u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti, profesorka Marija Rozarija Kapobjanki. Nakon što je primila vakcinu ona je izjavila da se oseća odlično, i da je „volontirala da se među prvima vakciniše da bi poslala poruku građanima da treba da veruju nauci”.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je povodom simboličnog početka vakcinacije protiv kovida 19, poručio putem Tvitera „da je ovo istorijski dan i da će vakcina omogućiti konačnu pobedu nad virusom”.

Vakcinacija troje dobrovoljaca je simboličan čin, a kampanja cepljenja protiv zaraze korona virusa u Italiji počinje sutra, 28. decembra i prema rečima ministra za zdravstvo Roberta Sperance procena je da će sedmično u Italiji dolaziti oko pola miliona doza vakcine.

Komesar vlade za vanredne prilike Domeniko Arkuri je ponovio da je vakcina besplatna za sve i da je vakcinacija dobrovoljna. Prema saopštenju ministarstva za zdravstvo u poslednja 24 sata u Italiji je bilo 10 407 novozaraženih, od korona virusa preminula je 261 osoba, polovina u odnosu na prethodni. 

U Austriji vakcinacijom započeli pobedu nad pandemijom

U Austriji je danas oko devet časova počela vakcinacija protiv korona virusa.

Prvu vakcinu dobila je, uz prenos uživo na javnom servisu ORF, na Medicinskom univerzitetu u Beču Terezija Hofer, a kako je saopšteno, posle nje još dve žene i dva muškarca svi rizični pacijenti stari između 80 i 93 godine.

Prva vakcinisana u Austriji, 84-ogodišnja Hofer, rekla je da se odlučila za vakcinu, jer želi ponovo da vidi svoje unuke i praunuke.

Prvi vakcinisani Austrijanci su istakli da su se dobrovoljno javili za vakcinaciju.

Takođe vakcinisali su se i prvi lekar i jedna sestra.

Vakcinaciju je sprovela predsednica Društva za vakcinologiju i šefica austrijske komisije za vakcinaciju Ursula Viderman-Šmit, uz prisustvo predsednika Lekarske komore Tomasa Sekereša.

Prve doze vakcine kompanije Fajzer – Biontek, oko 10.000, pristigle su juče u Austriju, odnosno u skladište u Beču, odakle su raspodeljene po pokrajinama.

Tokom dana kreće i vakcinacija po pokrajinama.

„Vakcinacijom smo započeli pobedu nad pandemijom”, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Počela vakcinacija u Nemačkoj

Stanovnici jednog staračkog doma u Saksoniji Anhaltu, bili su prvi koji su vakcinisani protiv virusa korone u Nemačkoj, još u subotu popodne. Vakcinacije će u celoj zemlji započeti u nedelju.

Još u subotu popodne,dan pre zvaničnog početka vakcinacije širom Nemačke, stanovnici staračkog doma u Halberštatu u Saksnoniji Anhalt vakcinisani su protiv virusa korone. Prva je vakcinu dobila 101-godišnja Edit Kvoicala. Prema podacima upravnika staračkog doma Tobijasa Krugera, ukupno je vakcinisano 40 stanovnika i 11 zaposlenih.

Okrug Harc nije želeo da gubi vreme

Član kriznog štaba okruga Harc, Karsten Fišer, rekao je za javni servis MDR da je vakcina u subotu distribuirana i osoblju tri bolnice i da su se zaposleni uzajamno vakcinisali.

To da je okrug Harc dan ranije krenuo sa vakcinacijom rezultat je činjenice da je logistika brže postavljena. „Ne želimo da izgubimo jedan dan roka trajanja vakcine. Želimo to odmah da rasporedimo”, rekao je Fišer.

Sledeća isporuka vakcine očekuje se 30. decembra. Ta serija se čuva za drugi termin vakcinacije, jer svaka osoba prima dve doze vakcine protiv koronavirusa u roku od tri nedelje.

Osetljiva vakcina se isporučuje u obliku praha i hladi na minus 70 stepeni. Na lokaciji se prvo mora nekoliko sati „zagrejati” na 0 stepeni, a zatim pomešati sa natrijum hloridom da bi se dobio rastvor.

Vakcinacija širom zemlje počinje danas (27.12.)

Savezni ministar zdravlja Jens Špan rekao je da je Nemačka je dobro pripremljena za najveću kampanju vakcinacije u istoriji.

Jens Špan

„Centri za vakcinaciju su spremni za rad, timovi za vakcinaciju su na mestu.” Istovremeno, Špan je jasno stavio do znanja da koronavirus ovom kampanjom neće biti poražen: „Trebaće nam strpljenja da ovu pandemiju ostavimo iza sebe”.

Do kraja marta trebalo bi da bude dostupno do 12 miliona doza vakcine. S obzirom da se mora davati dva puta, ova količina bi bila dovoljna za približno 5,5 do 6 miliona ljudi.

Ministar pretpostavlja da će do leta moći da “ponudi vakcinaciju” svim građanima u Nemačkoj – pod uslovom da budu odobrene i druge vakcine.

Pored vakcine Bajontek – Fajzer, trenutno je u igri i vakcina američke kompanije Moderna, a Evropska agencija za lekove (EMA) planira da odluku o odobrenju donese do 6. januara.

Izvor: politika.rs/dw.com