U Karabanhelu je dogovoren transfer Mijatovića u Valensiju

Markin feljton o neispričanim pričama – drugi deo

Krajem 20. veka, AFISA je bila jedna od nekoliko fudbalskih agencija koje su želele da primete sledeću veliku stvar u ne baš razvijenim zemljama.

AFISA, na čelu sa mudrim Anđelom Kastiljom, otkrila je mladog napadača koji je počeo da igra standardno u Partizanu iz Beograda.

Ime mu je bilo Predrag Mijatović, a Kastiljo, sa jakim kontaktima u Jugoslaviji, pazio je na njega.

Nije bilo lako “potpisati” Mijatovića iz Partizana – Real Madrid imao je dosta problema pokušavajući da potpiše Roberta Prosinečkog iz Crvene zvezde Beograd – ali AFISA je uspela da stekne svoja prava.

Dakle, na trgu San Vicente Paul u Karablanhu, Kastiljo je Mijatovića ponudio Valensiji, ali razgovori dve strane nisu bili jasni.

Bili su zainteresovani i drugi klubovi, a i sam Mijatović je želeo da se pridruži Juventusu, ali zbog diskrecione lokacije mesta za razgovore niko od ostalih ponuđača nije se odazvao.

Razmenjeni su faksovi, ruke su drhtale i potpisivanje je završeno tog letnjeg popodneva na trgu San Vicente Paul 1993. godine.

Mijatović je prešao na Mestalju za 300 miliona pezeta (sada vrednih oko 1,8 miliona evra) i stigao u ligu koju će zauvek promeniti.

Izvor: Marca https://www.marca.com/en/football/spanish-football/2020/03/18/5e729087268e3e715f8b45da.html