U Kini najjači talas epidemije na „krilima” delta soja

Kina je suočena sa novim talasom epidemije kovida-19 izazvanog visoko prenosivim delta sojem, a neke oblasti ograničavaju ulazak ljudima iz jednog grada na severoistoku gde su infekcije rasle brže nego u drugim delovima zemlje tokom protekle nedelje.

Ukupno 1.308 lokalno prenetih infekcija sa potvrđenim simptomima prijavljeno je u kontinentalnom delu Kine između 17. oktobra i 14. novembra, što je više od 1.280 lokalnih slučajeva registrovanih tokom letnje epidemije delta soja, pokazuju računice Rojtersa zasnovane na zvaničnim podacima.

To je, kako ocenjuje britanska agencija, najveći talas širenja delta soja u Kini, koji je zahvatio 21 provinciju, region i opštinu.

Takvi podaci su, međutim, značajno manji u odnosu na epidemiju u mnogim drugim zemljama, ali vlasti u Kini žele da blokiraju transmisiju virusa, u skladu sa smernicama vlade o nultoj toleranciji prema virusu, prenosi Tanjug.

Desetak regiona na nivou provincija uspelo je zadrži epidemiju pod kontrolom, dok je, s druge strane, grad Daljen, na severoistoku Kine, i dalje u ozbiljnoj borbi protiv virusa, budući da je od 4. novembra, otkako je prijavljen novi talas, registrovao u proseku oko 24 nova lokalna slučaja dnevno, što je više nego bilo koji drugi kineski grad.

Nekoliko gradova u blizini Daljena, uključujući Dandong, Anšan i Šenjang, tvrdi da ljudi koji dolaze iz Daljena moraju da budu u karantinu u centralizovanim objektima 14 dana pre nego što mogu ponovo slobodno da se kreću.

Do 14. novembra, kontinentalna Kina je prijavila 98.315 potvrđenih slučajeva korona virusa sa simptomima i 4.636 smrtnih slučajeva.

Izvor: politika.rs