U kojim zemljama se deca vakcinišu i zašto i kako je na Balkanu

Posle globalne kampanje za vakcinaciju odraslih, u mnogim zemljama u svetu počela je ili je u toku imunizacija dece i tinejdžera.

Velika Britanija je jedna u nizu zemalja koja je upravo donela odluku da deca od 12 do 15 godina imaju mogućnost da prime vakcinu protiv kovida.

Preporuka zdravstvenih vlasti je da se mladi vakcinišu jednom dozom Fajzer vakcine.

Situacija je slična i u Srbiji, kao i u drugim zemljama na Balkanu.

U nekim drugim zemljama vakcinacija tinejdžera se sprovodi neko vreme, ali se pristup razlikuje.

Šta se dešava u Evropi?

Jedina vakcina koja je u Srbiji u ovom trenutku odobrena za decu je Fajzer/BioNtek, a daje se starijima od 12 godina, isključivo uz saglasnost pedijatra i roditelja.

Odobrenje je početkom juna izdala Agencija za lekove i medicinska sredstva, i to za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

Lekari kažu da je imunizacija dece poželjna.

„Roditelji treba da vakcinišu decu ne zbog straha od bolesti, već da bi se prekinuo lanac prenosa infekcija”, rekla je Olivera Ostojić doktorka Bolnice za dečije plućne bolesti Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović” u Beogradu u ranije objavljenom intervjuu za BBC na srpskom.

Preporuku da se vakcinišu deca sa hroničnim bolestim i gojazna, dalo je i Udruženje pedijatara Srbije, uz napomenu da se „takođe mogu vakcinisati svi koji žele”.

S obzirom da je Delta soj korona virusa stigao u Srbiju, iz Udruženja pedijatara najavljuju da će izdati novu preporuku, kojom će biti obuhvaćena i deca mlađa od 12 godina.

Prema podacima iz jula, u Srbiji je vakcinisano šestoro dece uzrasta od 12 do 13 godina, petoro dece uzrasta od 13 do 14 godina, troje dece od 14 do 15 godina, 13 dece od 15 do 16 godina, 41 dete od 16 do 17 godina i 432 uzrasta od 17 do 18 godina.

Evropska medicinska agencija (EMA) odobrila je korišćenje Fajzer vakcine u maju.

Od tada, vakcinacija ide različitim tempom u različitim evropskim zemljama.

Upotreba vakcine protiv korona virusa za decu odobrena je krajem maja u Hrvatskoj.

U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. od 23. avgusta, počela je vakcinacija dece starije od 12 godina.

U objavi Instituta za javno zdravlje Republike Srpske na Fejsbuku pozvali su sve roditelje koji to žele da dovedu decu stariju od 12 godina na vakcinaciju.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori piše da se preporučuje vakcinacija za svu decu od 12 do 17 godina koja imaju komorbiditete i koja žive u porodicama u kojima ima članova sa slabim imunitetom.

Vakcinacija je moguća samo Fajzer vakcinom, a uz saglasnost pedijatra mogu se vakcinisati i deca koja ne pripadaju navedenim grupama.

Venko Filipče, ministar zdravlja u Severnoj Makedoniji,izjavio je tokom jula da vakcinacija dece u ovoj zemlji nije obavezna i da će Fajzer cepivo moći da prime oni od 12 do 16 godina.

Vakcinaciju dece preporučena je i u Sloveniji, posebno za one koja pate od hroničnih bolesti.

Danskoj (deca od 12 do 15 godina) i u Španiji (deca od 12 do 19 godina) vakcinisan je veći deo dečije populacije najmanje jednom dozom.

Vakcinacija u Francuskoj ide brzo, oko 66 odsto dece od 12 do 17 godina primilo je do sada jednu dozu vakcine, a 52 odsto je vakcinisano u potpunosti.

Od oktobra u ovoj zemlji kovid propusnice (sanitarne propusnice) biće potrebne i mlađima od 18 godina, što znači da će tinejdžeri morati da pokažu dokaz o vakcinaciji ili negativan test na korona virus, kako bi ušli u bioskope, muzeje, restorane i tržne centre.

Naučni savet je u junu u Nemačkoj preporučio vakcinaciju za decu staru od 12 do 15 godina koja imaju zdravstvenih problema.

Ali u avgustu je Delta soj počeo brzo da se širi, pa je vakcinacija preporučena i za ostale, odnosno i za tinejdžere čije zdravlje nije narušeno.

Vakcinacija za decu od 12 do 15 godina, koja imaju plućne bolesti, astmu ili im je zdravlje narušeno proručena je i u Švedskoj.

U Norveškoj, koja nije deo Evropske unije, preporučena je vakcinacija dece od 12 do 15 godina jednom dozom, a odluka o davanju druge, biće doneta kasnije.

Obavezna vakcinacija u nekim delovima SAD

Od maja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi nadležna tela za lekove i vakcine odobrile su Fajzer vakcinu za decu stariju od 12 godina.

Vakcinacija je započeta istog trenutka širom SAD, a doze su se izdavale u razmaku od tri nedelje.

Do kraja jula, 42 odsto dece od 12 do 17 godina primilo je prvu dozu, a 32 odsto je primilo i drugu dozu Fajzer ili Moderna vakcine.

Ubrzana vakcinacija dece pokrenuta je zbog brzog širenja Delta soja virusa.

Prema poslednjem izveštaju iz američkog Centra za kontrolu bolesti broj hospitalizovane dece sa kovidom bio je između 3.4 do 3.7 puta veći u državama u kojima je zabeležena niska stopa vakcinacije.

U nekolicini američkih škola doneta je odluka da je vakcinacija za decu od 12 godina obavezna ukoliko žele da prisustvuju nastavi, uprkos protivljenju nekih roditelja.

U Los Anđelesu nedavno je vakcinacija sprovedena na 600.000 učenika, dok u Njujorku nastavnici imaju obavezu da se vakcinišu, a đaci ne.

Takođe, započeto je testiranje Fajzer vakcine nad mlađom decom.

Prvi rezultati, kod dece od pet do 11 godine očekuju se tokom septembra, a detalji istraživanja sprovedenih kod mališana od šest meseci do četiri godine očekuju se do kraja godine.

Američki predsednik Džozef Bajden već je najavio da će vakcine uskoro biti dostupne i za najmlađe, pošto regulatori provere klinička ispitivanja.

Kina- vakcina odobrena i za trogodišnjake

Od juna, u Kini je odobrena vakcinacija dece od tri do 17 godina vakcinom Sinovak, čime je prvi put u nekoj zemlji odobrena vakcinacija tako male dece.

Određen je cilj da se u zemlji od 1,4 milijardi ljudi vakciniše 80 odsto do kraja godine, a to će biti nemoguće ukoliko se ne vakciniše veliki deo mlađih od 18 godina.

U teoriji, u Kini vakcinacija nije obavezna, ali iz nekih lokalnih samouprava kažu da studentima nije dozvoljeno da se vrate u školu ukoliko svi članovi njihove porodice nisu primili vakcinu.

Sinovak vakcina je odobrena za korišćenje u mnogim zemljama, u Aziji, Africi i Južnoj Americi.

Čileu je odobrena vakcinacija za mališane od šest godina, a započeto je kliničko testiranje vakcine nad decom u Južnoj Africi starom od šest meseci do 17 godina.

Indija- primarna vakcinacija odraslih

Prema procenama Unicefa, u Indiji živi 253 miliona adolescenata, što je čini zemljom u kojoj najviše ima mladih ljudi.

Poslednji podaci Nacionalnog serološkog istraživanja pokazali su da je 60 odsto dece izloženo korona virusu od kako je pandemija počela i da su verovatno preležali infekciju i stekli imunitet.

Regulator za lekove u ovoj zemlji izdao je hitno odobrenje da se deca starija od 12 godina vakcinišu novom vakcinom koju je razvila lokalna farmaceutska kompanija Zidus Kadila.

Vakcina se daje u tri odvojene doze, preko aplikatora koji nema iglu.

Iz ove farmaceutske kompanije se nadaju da će uskoro započeti istraživanja i nad decom mlađom od dve godine.

Zdravstveni savetnici vlade kažu da vakcinacija dece stare od 12 do 17 godina sa ozbiljnim zdravstvenim problemima mogu početi u oktobru, a da će se ostali vakcinisati kada se završi program za odrasle, što će po nekim prognozama biti krajem godine.

Izvor: BBC na srpskom