U Nemačkoj suspendovano 29 policajaca zbog ekstremističke propagande

Vlasti pokrajine na zapadu Nemačke suspendovale su 29 policajaca osumnjičenih za prenošenje ekstremno desničarske propagande na aplikaciji “WhatsApp”, što su bar dvojica radila godinama.

Istražitelji su pretražili 34 lokacije, uključujući policijske stanice i stanove u regionu Rura, rekao je Herbert Rojl, ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije savezne države Nemačke.

Materijal koji je deljen sadržao je “najprljaviju i najodvratniju neonacističku, rasističku i protivizbegličku propagandu”, rekao je on i dodao da je ostao “bez reči” kada je to video.

Među uvredljivim sadržajem su fotografije Adolfa Hitlera, kukastih krstova, izmišljeni prikaz izbeglica u gasnim komorama koncentracionog logora i jedna na kojoj se ismejava pucanje na tamnopute ljude, dodao je Rojl.

Takav materijal je deljen u najmanje pet grupa korisnika aplikacije koji su svi ili uglavnom policajci, rekao je on. Izgleda da je jedna od tih grupa napravljena još 2012. godine, a ona s najviše uvredljivih slika je iz 2015. Najnovija uvredljiva poruka je od 27. avgusta.

Većina policajaca koji su u to umešani radila je u istoj policijskoj stanici u Milhajmu.

Rojl je rekao da je svih 29 danas suspendovano s posla i da je pokrenut disciplinski postupak protiv njih.

“Moramo sami sebi da postavimo neprijatna pitanja: Ko je znao za ovo? Zašto se to godinama tolerisalo? Ko je to tolerisao?”, rekao je Rojl.

Taj slučaj ponovo skreće pažnju na neonacističku ideologiju u nemačkim policijskim snagama, što su visoki zvaničnici ranije umanjivali poslednjih godina, mada su upozoravali da u društvu jača opasnost od nasilja ekstremne desnice.

U julu je nemački savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer odbacio pozive za takvu istragu u policiji, tvrdeći da nema “sistemskih problema”.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije iz Strazbura predložila je ranije svim članicama da sprovedu studiju o stavu policajaca prema rasama, ali Zehofer, član Hrišćansko-socijalne unije (CSU), nije to dozvolio.

Izvor: Vijesti.me/BETA