U novoj vladi Austrije preovladavaju žene

Nova austrijska vlada koju čine stranka OVP kancelara Sebastijana Kurca i ekološka stranka Zeleni, položila je zakletvu na ceremoniji u Beču. Vlada koja je danas stupila na dužnost ostaće zapamćena po tome što je partija Zelenih prvi put postala deo izvršne vlasti, kao i zbog toga što prvi put ima više ministarki nego ministara.

Kurc (33) danas počinje drugi mandat kao šef vlade.

OVP je bio najjači na izborima sa 37,5 odsto glasova, a ekolozi su ostvarili svoj najbolji rezultat do sada sa 13,9 odsto glasova.

Vlada koja je danas stupila na dužnost ostaće zapamćena po tome što je partija Zelenih prvi put postala deo izvršne vlasti, kao i zbog toga što prvi put ima više ministarki nego ministara.

Od 15 članova kabineta osam su žene. Na čelu Ministarstva odbrane je Klaudija Taner i prvi put u istoriji Austije na toj funkciji je žena. Takođe prvi put u austrijskoj vladi je i jedna migrantkinja, a reč je o Almi Zadić, čiji su roditelji napustili Bosnu i Hercegovinu u vreme ratnih sukoba devedesetih, kada je ona imala deset godina.

Analitičari smatraju da bi do sada nezamislivu koaliciju Narodne partije i njenih tradicionalnih protivnika Zelenih mogli da slede i u drugim državama, posebno u Nemačkoj, gde ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da bi slična kombinacija mogla da bude moguća posle narednih izbora.

Današnjim stupanjem na dužnost tridesettrogodišnji Kurc je vratio titulu najmlađeg šefa vlade na svetu, koju je do danas držala godinu dana starija predsednica Vlade Finske Sana Marin.

Kurc je prvi put postao premijer krajem 2017. godine, kada je sklopio koaliciju sa desničarskom Slobodarskom partijom, čiji se predsednik Hajnc Kristijan Štrahe u maju našao u središtu velikog korupcionaškog skandala. Kurcova vlada pala je posle 18 meseci zbog tog korupcionaškog skandala FPO-a.

Parlament je zbog toga izglasao nepoverenje vladi, a državu je prethodnih meseci vodila prelazna vlada, na čelu sa Brigitom Birlajn.

Posle sazivanja prevremenih izbora ekološke teme su dobile na značaju tokom kampanje. Kurc je tada napravio zaokret i pozvao ekologe da pregovaraju sa njim. Te dve partije imaju dovoljnu većinu u parlamentu da vladaju.

Izvor: N1