U petak tehnička vlada Severne Makedonije

Vladajuća stranka SDSM je večeras najavila da će sutra, u petak, u Skupštini Severne Makedonije biti izabrana tehnička vlada za pripremu vanrednih parlamnetarnih izbora 12. aprila.

To je omogućeno time što je SDSM prihvatio novi predlog opozicione VMRO-DPMNE za tehničkog ministra unutrašnjih poslova.
Opozicija je za ministra unutrašnjih poslova u takozvanoj „pržinskoj vladi“, kao drugi predlog dala zvaničnika i bivšeg direktora Obaveštajne agencije Naće Čuleva.

SDSM je prošle sedmice odbacio predlog da ministar bude armijski pukovnik Dragan Kovački, uz obraloženje da po Ustavu na tu funciji može da bude imenovan samo civil.

Vladajuća stranka je obavestila medije da novi predlog VMRO DPMNE o Čulevu znači da to „nije unformisano lice“ i da protiv njega nema nikakve optužnice, čime su ispunjeni kriterijimi da bude ministar u tehničkoj vladi koja treba da bude formirana sutra, 100 dana pred vanredne parlamentarne izbore 12. aprila.

Lider opzicije Hristijan Mickoski je prethodno danas rekao da će se o novom kandidatu konsultovati s premijerom i liderom SDSM Zoranom Zaevom i s Alijem Ahmetijem, liderom albanske DUI, manjeg parntera u koalicionoj Vladi Severne Makedonije.

Premijer Zaev sutra bi trebalo da podnese ostavku da bi do kraja dana, 100 dana pred izbore o kojima su se ranije dogovorili lideri političkih partija, bila formiorana tehnička vlada po „pržinskom modelu“ koji je prvi put primenjen za izbore 2016. godine.

Pošto Zaev podnese ostavku Sobranju, šef države Stevo Pendarovski treba da mandat za formiranje tehničke vlade da ministru unutrašnjih poslva Oliveru Spasovskom i da Sobranje do 24.00 sati potvrdi novi kabinet Vlade u kojem opozicija ima dva ministarska i tri mesta dopunskih zamenika ministara.

Vladajuća SDSM i budući tehnički premijer Spasovski ranije su sapštili da su prihvatljivi predloženi kandidati opozicije za ministra za rad i zamenike u ministarstvima finansija, poljoprivrede i uprave.

Izvor: Danas.rs