U Poljskoj su danas “održani” najčudniji izbori dosad

BIračka mesta u nedelju nisu otvorena i glasanje nije moguće pa će službeno ni poništeni ni odloženi i predsednički izbori u Poljskoj ući u istoriju kao redak slučaj fantomskih izbora, dok ljevica predlaže razgovore po uzoru na 1989., kojima je srušen komunistički režim. 

To je posledica  pandemije koronavirusa i nesposobnosti vladajuće konzervativne stranke i opozicije da se dogovore u pogledu ustavnog i obostrano prihvatljivog rešenja. Zasad je razvoj događaja neizvestan.

Čelnik konzervativne vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kaczinski i njegov koalicioni partner Jaroslav Govin koji su želeli odložiti izbore, kazali su da su dogovor o takvom rešenju postigli u sredu.

“Nakon 10. maja i pošto Vrhovni sud očekivano proglasi izbore nevažećima s obzirom na to da nisu održani, predsednik parlamenta raspisaće nove predsedničke izbore koji će se održati čim to bude moguće”, stoji u njihovom saopštenju. 

Haotična situacija

Trenutna neizvesna situacija rezultat je konkurentskih interesa i kontroverznih odluka.

Suočen s rizikom od masovne zaraze birača na biračkim mjestima, PiS je izglasao zakon kojim se omogućuje glasanje putem pisma. No predlog, koji je kritikovala i odbacila opozicija, upućen je prekasno da bi se zagarantovala oganizacija izbora. 

Istovremeno o je PiS odbio odlaganje  održavanja izbora koju je zatražila opozicija, jer opozicioni  kandidati nisu uspeli sprovesti predizbornu kampanju. 

U skladu s ustavnim odredbama, za odlaganje predsedničkih izbora potrebno je proglasiti stanje prirodne katastrofe, no PiS je službeno smatrao da aktuelna zdravstvena situacija to ne zahteva. 

Međutim, opozicija i nezavisni pomatrači smatraju da je za to postojao još jedan razlog: PiS je želeo da se izbori održe čim prije, kako bi se zagarantovala pobjeda predsjednika na odlasku Andrzeja Dude, koji je bio njen član. 

Duda je, po istraživanju javnog mnjenja trebao biti izabran već u prvome krugu. No njegovi izgledi za pobedu s vremenom mogu oslabiti, naročito nakon pogubnog uticaja pandemije na ekonomniju i nakon porasta broja nezaposlenih. 

Stranke levice pozvale su u nedelju da se održi okrugli sto na kojem će vlada i opozicija  odgovoriti sporazum o slobodnim i demokratskim izborima.

“Želimo sastanak koji će omogućiti da donesemo odluku kako održati slobodne, poštene, direktne, ustavne izbore u Poljskoj”, rekao je Krzisztof Gavkovski iz Saveza demokratske levice u nedelju ujutro. 

Takvo rešenje značilo  bi da niko posle ne može dovoditi u pitanje legalnost izbornog procesa, rekao je, kako prenosi agencija DPA. 

Predlog levice temelji se na razgovorima okruglog stola iz 1989. godine što je tada omogućilo rušenje komunističkog sistema u Poljskoj.

Izvor: vijesti.me