U Prištini održana akademija u čast naciste Džafera Deve

Skup posvećen saradniku nacista u Drugom svetskom ratu održan je u amfiteatru Instituta za istoriju u PrištiniЏафер Дева оснивач 21. СС дивизије (Википедија)

PRIŠTINA – Tri meseca nakon što je javnost uzburkala vest da program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu finansira obnovu kuće, koja nosi ime Džafera Deve, saradnika nacista u Drugom svetskom ratu, u Prištini je održana memorijalna akademija povodom 44. godine od smrti ovog albanskog naciste.

Dok većina prištinskih medija nije izvestila o ovom događaju, TV „Siri” iz Đakovice je na svom jutjub kanalu postavila video materijal sa skupa, na kojem su govornici, uglavnom albanski istoričari, istakli, iz njihove vizure, „veliki doprinos Džafera Deve nacionalnoj stvari”.

Skup je održan u amfiteatru Instituta za istoriju u Prištini, pre dva dana, a politički analitičar i univerzitetski profesor iz Mitrovice Nedžmedin Spahiju rekao je da je „upravo Devina vizija dovela Amerikance na Kosovo” i da je on „omogućio vekovni san Albanaca o nacionalnom jedinstvu”.

Inače, pre tri meseca u medijima je osvanula informacija da UNDP na Kosovu finansira obnovu kuće u južnom delu Mitrovice, a koja nosi ime Džafera Deve.

Usledile su zatim brojne kritike i osude, Beograda i međunarodne javnosti, zbog Devine nacističke prošlosti, pa su radovi i projekat obustavljeni.

Kritičan je tada bio i ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode, koji je povezao Devu sa zločinima nacista tokom Drugog svetskog rata i napisao da je Deva bio „saradnik nacista”.

„Nemojte iskrivljavati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici”, napisao je Rode tada na tviteru, prenosi Tanjug.

Deva je bio jedan od fašističkih kolaboracionista na KiM, albanski političar koji je 1944. ušao u Vladu Albanije formirane uz podršku nacističke Nemačke i jedan od osnivača tzv. Druge prizrenske lige i 21. Š divizije Skenderbeg, poznate po učešću u Holokaustu nad Jevrejima na teritoriji KiM.

Do 1941, Deva je postao prvi albanski politički vođa sa KiM koji je pokazao spremnost da sarađuje sa Nemačkom u slučaju invazije na Jugoslaviju.

Izvor: politika.rs