U saobraćajnoj nesreći poginuo švedski umetnik kome je prećeno smrću zbog crteža proroka Muhameda

Švedski umetnik Lars Vilks koji je živeo pod policijskom zaštitom od 2007. kada je dobio pretnje smrću zbog njegovog spornog crteža proroka Muhameda, poginuo je u saobraćajnoj nesreći, javili su švedski mediji.

Prema policijskom izveštaju, u jučerašnjoj nesreći sudario se kamion sa neoznačenim policijskim kolima u kojima su bili Lars Vilks i njegova policijska pratnja, prenose mediji.

Švedska novinska agencija TT javila je da je policija potvrdila da je Vilks (75) bio u kolima sa dva policajca.

Uzrok nesreće se ispituje.

Vilks je bio uglavnom nepoznat van Švedske pre svog crteža Muhameda sa telom psa. U zemlji je bio najpoznatiji po pravljenju skulpture od drveta u prirodnom rezervatu u južnoj Švedskoj bez dozvole što je pokrenulo dugu pravnu bitku.

On je novčano kažnjen ali njegova skulptura na obali parčići drveta haotično zakucani ekserima, privlači desetine hiljada posetilaca godišnje.

Vilksov život se radikalno promenio pre 13 godina kada je nacrtao Muhameda sa telom psa. Mnogi muslimani smatraju pse nečistim a islamski zakon se uopšteno protivi bilo kakvim prikazivanje proroka, čak i povoljnim, iz straha da bi to moglo da dovede do idolopoklonstva.

Al Kaida je objavila nagradu za Vilksovu glavu. U 2010. godini dva muškarca probala su da spale njegovu kuću u južnoj Švedskoj a prošle godine je jedna žena u Pensilvaniji izjasnila krivom za učestvovanje u zaveri da se on ubije.

Izvor: beta.rs