U Srbiji još 27 zaraženih koronavirusom

Od sinoć je u Srbiji evidentirano još 27 pacijenata zaraženih koronavirusom a ukupno je u tom periodu testiran 61 građanin, rečeno je na redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ukupno, u našoj zemlji evidentirano je 249 osoba pozitivnih na test zaraženosti koronavirusom.

Od ukupnog broja zaraženih, u bolnicama nalazi 125 pacijenata a 16 je na respiratorima.

Kineski stručnjaci pre podne na VMA, popodne na kriznom štabu

Eksperti za borbu protiv virusa korona koji su stigli iz Kine danas pre podne bili su Vojno medicinskoj akademiji, a posle podne prisustvovaće sastanku dva krizna štaba, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

„U 17 sati će biti na sastanku kriznih štabova, u Palati Srbije, gde će, verovatno, saopštiti svoja dosadašnja zapažanja”, rekao je Kon na pres konferenciji u vladi Srbije.

Sa lekarima iz Kine, prema ranijim saznanjima Tanjuga, sastaće se predsednik i premijerka, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, a na sastanku će biti i članovi oba krizna štaba – za suzbijanje novog korona virusa, koji predvodi premijerka Brnabić, kao i za otklanjanje posledica po privredu, na čijem čelu je predsednik Vučić.

Grupa kineskih stručnjaka u subotu je došla iz Kine kako bi Srbiji pomogla u borbi sa koronavirusom.

Očekujemo od SPC jasno uputstvo za pričešće

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se nikad neće postići saglasnost da li pričešće može da bude način prenošenja infekcije zbog velikog značaja pričešća u hrišćanstvu, ali da će svaki epidemiolog na to pitanje reći da je to rizik.

Kon je rekao da, ipak, očekuju od SPC i patrijarha da sveštenstvu i vernicima daju jasno uputstvo po pitanju pričešća.

„Pričešće je u hrišćanstvu izuzetno značajno i teško mi je da govorim o tome. Jasno je koje su vanredne mere propisane i da nema okupljanja više od 50 ljudi”, rekao je Kon.

Kako kaže, godinama se priča o tome da li to može da bude način prenošenja infekcije.

„Nikad se tu nećemo složiti i jasno je da će svaki epidemiolog reći da je to rizik”.

Navodi da je postoje neki pokušaji u Ruskoj pravoslavnoj crkvi da se kašičica utapa u alkohol, ali da to nije dovoljno, iako je „neuporedivo bolje nego bez ičega”, dodao je Kon.

Izvor: politika.rs