U Švajcarskoj danas referendum o kovid propusnicama

Građani Švajcarske danas će na referendumu odlučivati o upotrebi kovid sertifikata, koji funkcionišu po istom obrascu kao i u Evropskoj uniji.

Švajcarci će po drugi put za manje od dva meseca, danas glasati o Zakonu o kovidu-19, koji ne reguliše samo finansijsku pomoć za ustanove kulture i ugostiteljske objekte, već i upotrebu kovid sertifikata, koji je kompatibilan sa aplikacijama EU, piše „Dojče vele”.

Bez zakona o koronavirusu, takozvano pravilo 3G (vakcinisani, oni koji su preležali koronu i testirani) više ne bi moglo da se primenjuje za sektor ugostiteljstva i prilikom održavanja kulturnih događaja.

Kako se navodi, aktuelne ankete pokazuju da švajcarski građani ni na ovom referendumu neće glasati protiv zakona, ali protivnici su prilično uspešni u kampanji protiv mera za suzbijanje pandemije, pa je tako udruženje „Prijatelji ustava”, osnovano tokom pandemije, prikupilo za referendum skoro 190.000 potpisa.

„Urbano stanovništvo je senzibilnije i više veruje vladinim merama, nego stanovništvo u ruralnim kantonima, dakle mahom u kantonima nemačkog govornog područja. U njima je tradicionalno veće nepoverenje prema državi”, rekao je profesor politikologije Mark Bilman sa Univerziteta u Bernu, prenosi Tanjug.

On kaže da su vlasti probale sa besplatnim nacionalnim jelom rakletom, slatkim pecivima i koncertima, proglasili „nacionalnu nedelju vakcinacije” ali nisu uspeli da pridobiju više od 65 odsto stanovništva da se vakciniše protiv kovida 19.

Politikolog Bilman smatra da je kampanja vlade, koja je koštala čitavih 96 miliona franaka, ipak u neku ruku bila uspešna jer je vakcinacija tema o kojoj se u Švajcarskoj debatuje.

„Dojče vele” navodi da čak i ako vlada u Bernu izgubi danas na referendumu, mogla bi da zakon i kovid sertifikate ostavi na snazi do proleća, pošto postoje prelazni periodi koji to omogućavaju.

Izvor: politika.rs