U Turskoj počelo suđenje za ubistvo novinara Kašogija

U Turskoj počinje suđenje za ubistvo novinara iz Saudijske Arabije Džamala Kašogija. Na optužnici se nalazi 20 Saudijaca, ali se oni neće naći na optuženičkoj klupi već će im se suditi u odsustvu.

Kašogi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Među optuženima su i dvojica bivših pomoćnika moćnog saudijskog prestolonaslednika princa Muhameda bin Salmana.

Kašogi je bio otvoreni kritičar princa. U Saudijskoj Arabiji vodi se zasebni sudski postupak zbog ubistva, ali taj proces je često kritikovan kao nepotpun.

Suđenje u Istanbulu usledilo je nakon protesta međunarodne zajednice zbog ubistva, što je narušilo prinčevu reputaciju.

Šta se desilo na suđenju?

Kašogijeva verenica Hatidže Čengiz prisustvuje suđenju zajedno sa specijalnom izvestiteljkom Ujedinjenih nacija za vansudska pogubljenja, Anjes Kalamard koja je direktno povezala prestolonaslednika sa ubistvom, prenosi AFP.

Čengiz je kasnije novinarima okupljenim ispred sudnice rekla da je postupak za nju bio i emotivno i duhovni iscrpljujući.

Izrazila je poverenje u turski pravosudni sistem.

„Naša potraga za pravdom će se nastaviti u Turskoj, kao i svuda gde možemo”, poručila je.

Kalamard, koja je takođe bila na saslušanju, rekla je:

„Nismo izmestili ubistvo Džamala Kašogija u formalno okruženje koje međunarodna zajednica prepoznaje, jer suđenje u Saudijskoj Arabiji nema kredibilitet i legitimitet.

„Ovde smo prvi put podigli optužnicu i imamo veliki broj onih koji su izvršili zločin”, dodala je.

Ko je optužen?

Turski tužioci optužuju bivšeg zamenika šefa saudijske obaveštajne službe Ahmeda al-Asirija i savetnika za medije kraljevskog suda Sauda al-Katanija da su rukovodili operacijom i davali instrukcije.

Ostalih 18 su optuženi da su ugušili Kašogija, čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Turski zvaničnici kažu da je njegovo telo raskomadano i uklonjeno na nepoznato mesto.

Saudijske vlasti su u početku negirale bilo kakvu uključenost u slučaj, ali su ga kasnije nazvale „odmetničkom operacijom”.

U decembru je sud u Saudijskoj Arabiji osudio pet osoba na smrt i tri na zatvorske kazne zbog ubistva Kašogija, ali je suđenje bilo tajno i nisu objavljena imena optuženih.

Analiza Frenka Gardnera, dopisnika za bezbednost

Površno gledano, nekima se ovo može činiti kao prilično besmislena vežba koja će imati čisto politički kraj.

Niko od saudijskih osumnjičenih nije na sudu; nijedan verovatno neće biti izručen Turskoj da bi se suočili sa pravdom; i Saudijska Arabija je već održala svoje suđenje u tajnosti prošle godine, koje je široko osuđeno kao nepotpuno.

Ali za specijalnu izvestiteljku UN-a, za verenicu ubijenog novinara i za njegove prijatelje i rođake ovo je šansa da se sve činjenice iznesu na videlo.

Uostalom, turska obaveštajna služba napala je saudijski konzulat u Istanbulu, gde se i dogodilo ubistvo, tako da Turska poseduje vitalnu audio kasetu poslednjih minuta života ovog novinara pre nego što je ubijen.

Naravno, i ovde se mogu postići politički poeni: Turska i Saudijska Arabija su regionalni rivali.

Ali oni koji su prisustvovali početku suđenja veruju da predstavlja novu šansu za otkrivanje novih dokaza koji bi pomogli da se počinioci osude.

Kako je ubijen?

Ubijeni novinar, koji je imao prebivalište u Americi, ušao je u konzulat kako bi dobio papire za svoje predstojeće venčanje sa verenicom Hatidžom Džengiz iz Turske.

Poslednji put je viđen da ulazi u zgradu konzulata Saudijske Arabije 2. oktobra 2018. godine.

Posle preslušavanja audio snimaka razgovora unutar konzulata koje je napravila turska obaveštajna služba, Kalamard je zaključila da je Kašogi tog dana „brutalno ubijen”.

Zamenik javnog tužioca Saudijske Arabije Šalan Šalan je u novembru rekao novinarima da je ubistvo naredio vođa „pregovaračkog tima” koga je u Istanbul poslao zamenik šefa saudijske obaveštajne službe kako bi naterali Kašogija da se vrati u kraljevstvo i prekine egzil koji je sam sebi nametnuo.

Inspektori su utvrdili da je Kašogi nasilno zadržan i da je u njega ubrizgana velika količina droge – što je dovelo do predoziranja i smrti, kako je tada rekao Šalan. Njegovo telo je potom raskomadano i predato lokalnom „saučesniku” izvan konzulata, dodao je.

Petoro pojedinaca je priznalo da je počinilo ubistvo, izjavio je Šalan, dodajući: „Princ nije znao ništa o tome.”

Ipak, obaveštajna agencija CIA i pojedine vlade zemalja Zapada veruju da je ubistvo naručio princ Salman, ali on to negira. Prestolonaslednik je sada de fakto vladar Saudijske Arabije.

Izvestiteljka UN-a je u izveštaju navela da je Kašogi ubijen u „namernoj, smišljenoj akciji pogubljenja i da je za to odgovorna država Saudijska Arabija”.

Kada je ubijen, imao je 59 godina i radio je za Vašington post.

Turski tužioci navode da su Ahmed al-Asirij i Saudi al-Katani „podsticali ostale na namerno i monstruozno mučenje i ubistvo”.

Hatidže Čengiz se nada da će suđenje obelodaniti nove značajne dokaze i konačno otkriti šta se dogodilo sa Kašogijevim posmrtnim ostacima.

Na dan kad je ubijen satima je čekala Kašogija ispred konzulata.

Izvor: BBC na srpskom