U Zagrebu održana 21. Parada ponosa

(Фото Zagreb pride)

ZAGREB – Centrom Zagreba danas je prodefilovala glasna i šarenolika 21. Parada ponosa LGBTIK+ zajednice, a u parku Ribnjak, na političkom skupu aktivista Zagreb Prajda podsetili su da se već dve decenije vodi borba za društvo jednakosti i prihvatanja.

Povorku koja je u 16.30 sati krenula sa Ruzveltovog trga i preko centra Zagreba uputila se u park Ribnjak, pozdravili su žitelji brojnih hrvatskih gradova isticanjem zastave duginih boja i puštanjem balona, prenosi Hina.

Uz muziku i bubnjeve, povorkom su vizuelno dominirale simbolične dugine boje koje su učesnici nosili na sebi uz poruke „Budi ponosan na to ko si” i „Lepa slatka slobodo”.

Prema pisanju Hine, mnogi su na paradu došli s decom ili kućnim ljubimcima.

Franko Dota iz Organizacionog odbora Zagreb Prajda rekao je da je današnja manifestacija bila jedan od većih Prajdova u poslednje vreme.

„Prema procenama, oko 10 do 12 hiljada ljudi koračalo je ponosno, odgovorno i hrabro”, rekao je Dota.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je novinarima da je Zagreb tolerantan i otvoren grad, i najavio da će sa LGBT udruženjima razgovarati o njihovim zahtevima, i da postoje različiti modeli da oni budu realizovani.

Organizatori su najavili da će zabavni program u parku Ribnjak trajati do ponoći, a nastupaju House of Flamingo i beogradska kantautorka Tamara Popović, poznatija kao „Tam”.

Izvor: politika.rs