UEFA ukinula ograničenje od 30 odsto popunjenosti stadiona

U želji da što više navijača prisustvuje utakmicama ovogodišnjeg Evropskog prvenstva, UEFA je ukinula ograničenje o popunjenosti stadiona od 30 odsto.

UEFA je ovo ograničenje uvela u oktobru prošle godine, a ukidanjem tog propisa odluku o eventualnim ograničenjima prepustila je lokalnim vlastima.

“Broj dozvoljenih gledalaca treba da potpada pod isključivu odgovornost relevantnih nadležnih lokalnih i nacionalnih vlasti”, navela je UEFA.

Navijači nisu mogli da prisustvuju većini utakmica u Ligi šampiona i Ligi Evropa, baš kao ni većini mečeva nacionalnih timova u kvalifikacijama za evropsko i svetsko prvenstvo i Ligi nacija.

Evropsko fudbalsko prvenstvo će, nakon jednogodišnjeg odlaganja, početi 11. juna u Rimu, jednom od 12 gradova domaćina širom Evrope.

UEFA želi da tokom aprila sa svakim gradom domaćinom utvrdi plan o broju navijača koji će sigurno moći da prati utakmice šampionata Evrope. Gradovi koji nisu u stanju ili nisu voljni da priže takva uveravanja UEFA mogli bi da budu izbačeni iz projekta.

Evropska kuća fudbala je ranije ovog meseca navela da bi trebalo razmotriti da li bi imalo smisla da se utakmice igraju bez navijača ili bi te mečeve trebalo prebaciti u druge gradove.

Dablin bi mogao da bude najugroženiji, a vlasti u Bilbau, Glazgovu i Minhenu su takođe ranije nagovestile da će im možda trebati više vremena da donesu odluku o sigurnosnim protokolima jer stopa zaraze koronavirusom ponovo raste.

Ruski zvaničnici su potvrdili da će stadion u Sankt Peterburgu od 65.000 mesta biti popunjen najmanje 50 odsto.

UEFA je, takođe, odlučila da će reprezentacijama na Evropskom prvenstvu biti dozvoljeno da na utakmici izvrše po pet izmena.

Izvor: b92.net