Uhapšen zbog performansa sa igračkama

Performans na trgu Krajine pod nazivom Protest igračaka završen je hapšenjem Stefana Blagića iz organizacije Restart. Blagić je priveden jer je odbio da se udalji sa trga. Policajci su mu govorili da okupljanje nije prijavljeno dok je Blagić govorio da nema nikakvog okupljanja.

Stefan Blagić iz Restarta priveden je jer je odbio da napusti trg Krajine po naređenju policijskog službenika koji mu je rekao da skup nije prijavljen.

Blagić se nije opirao privođenju a sve vreme tvrdio je da se ne radi o bilo kakvom protestu već performansu koji je normalna pojava u svim evropskim gradovima. U banjalučkoj policiji su, kao i do sada kada su građani privođeni zbog stajanja na trgu, samo kratko saopštili da je Blagić priveden zbog odbijanja naređenja i organizovanja neprijavljenog skupa. Na dodatna pitanja nisu odgovorili.

Performans na jednoj od klupa na trgu Krajine prikazao je igračke koje protestuju.

Iz banjalučkog Centra za ljudska prava su nakon Blagićevog hapšenja napisali da je hapšenje apsurdno jer evropski Sud za ljudska prava smatra da odluka o prekidanju malih, mirnih skupova isključivo zbog nepostojanja potrebne prethodne najave, bez nelegalnog ponašanja sudionika, predstavlja nesrazmjerno ograničenje slobode mirnog okupljanja.

Izvor: BN