Ukinuti tviter nalozi koji su širili dezinformacije iz Saudijske Arabije

Tviter je objavio da je ukinuo gotovo 6.000 naloga povezanih sa operacijama manipulacija i dezinformacija koje je organizovala Saudijska Arabija.

Prema toj tehnološkoj kompaniji ukinuti nalozi bili su deo koordiniranog napora saudijskih državnih agencija i pojedinaca da unaprede geopolitičke interese te zemlje.

Većina tih profila bila je na arapskom i izgledali su kao povoljne poruke za saudijske vlasti, ali jedan deo je bio i na engleskom i cilj im je bila zapadna javnost, saopštila je ta platforma, a preneo je Frans pres.

Tviter je saopštio da su uklonjeni saudijski nalozi širili poruke povoljne za saudijske vlasti uglavnom kroz agresivno lajkovanje, retvitovanje ili odgovaranje.

Tviter je počeo da demontira tu mrežu 2018. godine. Kalifornijska kompanija je ove jeseni uspela bolje da izdvoji one koji su uključeni u te akcije, i preduzela je drastične mere u oktobru ove godine.

Kompanija je saopštila da je blokirala više od 88.000 naloga zbog slične prakse.

Fejsbuk je takodje saopštio da je uklonio stotine naloga, grupa i stranica povezanih sa neautentičnim ponašanjem dve odvojene grupe koje potiču iz Gruzije i iz Vijetnama.

Ovi najnoviji potezi suzbijanja državnih kampanja na društvenim mrežama deo su jačanja napora tehnoloških kompanija da se izbore sa dezinfomacijama na svojim platformama uoči američkih predsedničkih izbora iduće godine, navodi agencija AP.

Izvor: N1/Beta