Ukrajina i Rusija postigle sporazum o prekidu vatre

Ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski postigli su u utorak sporazum o potpunoj primeni prekida vatre u istočnoj Ukrajini i o razmjeni svih preostalih zarobljenika do kraja 2019. godine, ostavivši osetljivo pitanje statusa regije za buduće razgovore.

Razgovori Putina i Zelenskog, kojima je to bio prvi susret, trajali su devet sati, a održani su u Parizu uz posredovanje francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Sukob u istočnoj Ukrajini izbio je 2014. godine i u njemu je poginulo više od 13 hiljada ljudi, a oko milion ih je izbeglo. Nakon sukoba velik deo Ukrajine ostao je pod kontrolom separatista koje podržava Moskva.

Prvi susret dvojice čelnika otkako je Zelenski izabran početkom ove godine uz obećanje da će rešiti sukob, bio je prilično hladan, bez rukovanja i uz izbegavanje pogleda.

Ipak, razgovori su rezultirali, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, dogovorom o razmeni zarobljenika i obnovom postojećeg sporazuma o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini koji nikad nije u potpunosti primenjen.

Dve su se strane, osim toga, dogovorile da će tokom sledeća četiri meseca nastojati da omoguće lokalne izbore u Donbasu, što je do sada bio veliki kamen spoticanja. Nisu, međutim, iznesete pojedinosti o tome na koji će se način sprovesti glasovanje, a francuski predsednik Makron priznao je da još postoje nesuglasice kada je reč o toj temi.

“Postigli smo dogovor o povlačenju, razmeni zarobljenika, prekidu vatre i političkoj evoluciji”, rekao je Makron na konferenciji za novinare na kojoj su on i Merkel sedili između Zelenskog i Putina. “Zamolili smo naše ministre da predstojećih meseci to razrade… kako bi se za četiri meseca mogli održati lokalni izbor”, rekao je Makron.

Osim toga, Zelenski je rekao da su oni Putin razradili nacrt sporazuma koji će omogućiti ponovni tranzit ruskog plina kroz ukrajinsku teritoriju.

Nije, međutim, postignut konačni sporazum u političkim pitanjima koja stoje na putu rešavanju sukoba. Među njima su status Donbasa unutar Ukrajine, koja bi trebalo da kontroliše granicu između te regije i Rusije te način sprovođenja lokalnih izbora u toj regiji.

Novi samit Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske (takozvani “normandijski format”) biće organizovan za četiri meseca, najavio je Makron nakon sastanka održanog u ponedjeljak, prvog nakon 2016. godine.

“Još je preostalo puno posla, ali imam utisak da postoji dobra volja da se razreše teška pitanja”, istakla je nemačka kancelarka Angela Merkel. “Jako sam zadovoljna ovim sastankom”, dodala je.

Ukrajinski je predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je, po njegovom mišljenju, ostvareno premalo. “Više bih volio da smo rešili veći broj problema”, zaključio je Zelenski.

Putin je, međutim, pokazao veći optimizam, pozdravivši “važan korak” prema smirivanju napetosti i “nedvosmisleno” otopljavanju odnosa. “Rusija želi da učini sve što može kako bi se ovaj sukob završio”, kazao je.

Izvor: N1