Ukrajina zadovoljna američkim odgovorom Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da njegova vlada odobrava odgovor administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena Rusiji povodom bezbednosnih garancija u Evropi koje Moskva traži, javlja „Gardijan”.

Kuleba je rekao da je Kijev video američki „pisani odgovor” pre nego što ga je američki ambasador u Moskvi Džon Saliven lično dostavio Kremlju u sredu.

Američka vlada je ponovila podršku Ukrajini i pravo da se priključi NATO, što je u suprotnosti sa ruskim zahtevima da Ukrajina ne uđe u Severnoatlansku alijansu.

„Važno je da SAD održe blizak kontakt sa Ukrajinom, pre i posle svih kontakata sa Rusijom. Nema nikakve odluke bez Ukrajine, to je zlatno pravilo”, poručio je Kuleba putem Tvitera.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da je odgovor Vašingtona „nezadovoljavajući” i da ruski predsednik Vladimir Putin trenutno razmatra američki dokument, koji je dostavio američki ambasador u Moskvi.

Zamenica državnog sekretara SAD, Vendi Šerman, rekla je da Bela kuća nije voljna da dopusti „prikrivene ustupke” oko Ukrajine, niti da povuče NATO trupe iz istočnoevropskih zemalja, uključujući Rumuniju i Bugarsku, kako Moskva traži.

SAD: Rusija da pusti nepravedno pritvorene u Čečeniji

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države zatražile su danas momentalno puštanje svih ljudi koji su, prema njihovim tvrdnjama, nepravedno pritvoreni u Čečeniji.

Oni su citirali izveštaje o desetine navodnih otmica i proizvoljnih zatvaranja prethodih nedelja.

„Na sve te slučajeve u Čečeniji, postoji mnogo primera u kojima su pojedinci zatvarani u ostalim delovima Ruske federacije i nasilno prebačeni u Čečeniju, kao što je Zarema Musajeva, majka advokata za humanitarno pravo, Abubakara Jangulbajeva”, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rojters.

Izvor: politika.rs