Umesto profita, “Lutrija RS” gomila samo dugove

Dok državne lutrije u drugim državama svojim zemljama donose milione maraka zarade, u Republici Srpskoj je suprotna situacija. Lutrija Srpske ne samo da ne donosi profit, nego mora da se zadužuje kako bi platili brojne dugove i druge obaveze.

Umesto da donosi profit, Lutrija Republike Srpske ne može da zaradi ni za sopstvene troškove. Zato podižu kredit od 300 hiljada maraka kako bi pokrili nagomilane obaveze i održali likvidnost ovog javnog preduzeća.  Iz portala Kapital, koji godinama prati poslovanje pravnih subjekata kojima upravlja država, kažu da je Republika Srpska jedinstvena po tome da onaj posao koji svugdje u svijetu donosi milionske zarade, kod nas pravi gubitak.

Lutriji nisu pomogli ni ugovori sa stranim partnerima koji su kasnije oboreni na sudu, kao ni monopolistički položaj na tržištu igara na sreću. Kada se na sve to vidi ko je i kako upravljao ovim javnim preduzećem, kaže Vukelić, onda je jasno otkud minus umjesto milionskog profita.

Iz Lutrije Srpske nije stigao odgovor na naša pitanja o razlozima za podizanje spornog kredita.

Predstavnici opozicije tvrde de ja uzrok propadanja ovog preduzeća jasan:  kriminalni poslovi zvaničnika Republike Srpske i njima bliskih tajkuna, kroz koje je ovo preduzeće opljačkano.

Lutrija Srpske je zajedno sa privatnom firmom “Keno” ranije je pokrenula i brze lutrijske igre preko Keno televizije. Međutim, nakon što je BN televizija objavila priču Koste Čivčića koji je tvrdio da ga je Keno tv prevarila za 30 hiljada maraka, ovaj program je obustavljen. Sve ukazuje da  bi ovo mogao biti još jedan posao u kojem će Lutrija umjesto profita ostati kratkih rukava. 

Izvor: rtvbn