Umro britanski arhitekta Ričard Rodžers, koprojektant centra Pompidu u Parizu

Britanski arhitekta Ričard Rodžers koji je zajedno sa Italijanom Rencom Pijanom projektovao centar Žorž Pompidu u Parizu umro je sinoć, javili su mediji pozivajući se na njegovog portparola i sina.

Rodžers (88), dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu 2007. godine, umro je mirno, rekao je za britansku agenciju PA Metju Frojd, predsjednik i osnivač agencije za komunikacije Frojds.

Njegov sin je potvrdio da je umro, prenio je Njujork tajms.

Rodžers je rođen u Firenci 1933. prije nego što je sa porodicom pobjegao iz Musolinijeve Italije za London. On je jedan od pionira pokreta visoke tehnologije koji se odlikuje objektima od stakla i čelika i vidljivim cijevima.

Pored centra Pompidu u Parizu koji je projektovao 1971. sa prijateljem Rencom Pijanom, on je projektovao i sjedište osiguravajuće kompanije Lojds, otvoreno 1986. u londonskom Sitiju.

On je bio i kreator zgrade Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kancelarija na Potsdamer Placu u Berlinu, terminala za međunarodni aerodrom Barahas u Madridu. Kreator je Milenijumske kupole u Londonu, povodom proslave 2000. godine zbog koje je dobio kritike princa Čarlsa.

Postao je lord Rodžers od Riversajda, i od 1966. je u Domu lordova britanskog parlamenta.

Izvor: vijesti.me