UN: U Jemenu će više od dva miliona male dece patiti od neuhranjenosti

U Jemenu će u 2021. od neuhranjenosti patiti polovina dece mlađe od pet godina – oko 2,3 miliona, a stotine hiljada dece moglo bi da umre usled nedostatka humanitarne pomoći, upozorile su danas agencije Ujedinjenih nacija (UN). Ova ratom razorena zemlja već pogođena najgorom humanitarnom krizom na svetu, sa desetinama hiljada mrtvih, milionima raseljenih i stanovništvom na ivici gladi.

“Neuhranjenost preti polovini dece koja su mlađa od pet godina u Jemenu u 2021. godini”, što je skoro 2,3 miliona dece, upozorili su Organizacija za hranu i poljoprivredu UN, Fond UN za decu (Unicef), Svetski program za hranu i Svetska zdravstvena organizacija.

Prema prognozi agencija UN, oko 400.000 dece će patiti od teške akutne neuhranjenosti i mogla bi da umru ukoliko se ne leče. Neuhranjene dece u Jemenu će ove godine biti za 22 odsto više nego u 2020, navodi se u izveštaju. Očekuje se da će u Jemenu oko 1,2 miliona trudnica ili dojilja takođe patiti od akutne neuhranjenosti 2021. godine.

U Jemenu od 2015. ratuju jemenske snage bezbednosti koje imaju podršku arapske vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i šiitski pobunjenici koji imaju podršku Irana.

UN redovno podsećaju da je stanovništvu Jemena neophodna humanitarna pomoć.

Izvor: Vijesti.me/BETA