Unicef: Deca u najbogatijim zemljama u velikom broju pate od mentalnih poremećaja

Previše dece u najbogatijim zemljama sveta nema osnovna znanja iz matematike i čitanja, a pate i od mentalnih poremećaja i gojaznosti, objavio je Unicef.

U izveštaju je rangirana 41 članica Evropske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prema zdravlju, veštinama i sreći dece.

Danska, Holandija i Norveška su na vrhu, dok su Bugarska, Čile i Sjedinjene Američke Države na dnu liste zemalja sa visokim prihodima.

U većini analiziranih zemalja oko 20 odsto dece nema osećaj zadovoljstva, pokazuje izveštaj. Najgora je Turska sa samo 53 odsto dece koja su zadovoljna svojim životom, a slede Japan i Velika Britanija.

Litvanija beleži najveći broj samoubistava među adolescentima, dok su na drugom i trećem mestu Novi Zeland i Estonija.

U pogledu fizičkog zdravlja, svako treće dete je gojazno ili ima prekomernu težinu, a te stope naglo rastu u južnoj Evropi.

Oko 40 odsto dece do 15. godine u bogatim zemljama nema osnovne matematičke veštine i veštine čitanja, najviše u Bugarskoj, Rumuniji i Čileu.

Izbeštaj je izrađen na temelju podataka pre pandemije koronavirusa i Unicef upozorava da je zdravstvena kriza dodatna pretnja dobrobiti dece.

„Mnogo najbogatijih zemalja sveta, koje imaju resurse da svima osiguraju srećno detinjstvo, izneverile su decu”, rekla je direktorka Unicefa Gunila Olson.

„Ako vlade u sklopu odgovora na pandemiju ne preduzmu hitne i odlučne mere za zaštitu dobrobiti dece možemo očekivati rast siromaštva, lošije telesno i mentalno zdravlje i dalje propadanje veština dece”, istakla je.

Izvor: politika.rs