Urednika Bilda opomenuli iz kineske ambasade

U jeku pandemije, u trenutku kad sve više vlada širom sveta bori protiv Kine i njenih politika koje su, kako tvrde, pomogle širenju koronavirusa, oštru poruku njenim vlastima uputio je glavni urednik nemačkog lista Bild, Julijan Rajhelt.

Urednik Bilda tvrdi kako ga je na reakciju podstaklo otvoreno pismo koje mu je poslala kineska ambasada u Berlinu. Pismo su mu uputili jer su se njegove novine pitale bi li Kina trebalo da plati ogromnu ekonomsku štetu koju je koronavirus izazvao u svetu.

U svom dogovoru na njihov istup, naslovljenom s “dragi predsedniče Si Đinping”, Rajhelt u pet tačaka secira i napada Peking i njegovo ponašanje, ne štedeći kineski državni vrh, prenosi Jutarnji list. Naprotiv, njegov odgovor na otvoreno pismo završava sledećim rečima.

“Vaša ambasada mi govori da se ne pridržavam ‘tradicionalnog prijateljstva naših naroda’. Pretpostavljam da velikim ‘prijateljstvom’ smatrate to da sada velikodušno šaljete maske po svijetu. To nije prijateljstvo, ja bih to nazvao imperijalizmom skrivenim iza smiješka – trojanskim konjem. Vi planirate ojačati Kinu putem kuge koju ste izvezli. Nećete uspjeti. Korona će biti Vaš politički kraj, prije ili kasnije”.

Rajhelt Siju govori “da vlada putem nadzora”.

“Vi ne biste bili predsjednik bez nadzora. Motrite sve, svakog građanina, ali odbijate motriti zaražene pijace u vašoj zemlji. Zatvarate svake novine i svaki portal koji je kritičan prema vašoj vlasti, ali ne i štandove na kojima se prodaje čorba od slijepih miševa. Vi ne samo da nadzirete svoj narod, vi ga ugrožavate – a uz njega i ostatak svijeta”.

Nadalje, Sija proziva zbog uskraćivanja slobode putem nadzora. Tvrdi da država koja nije slobodna nije ni kreativna ni inventivna.

“Iz tog ste razloga vašu zemlju učinili svjetskim prvakom u krađi intelektualnog vlasništva. Kina se obogaćuje na tuđim izumima, umjesto da dolazi do sopstvenih. Razlog zašto Kina nema izuma je to da ne dopuštate mladim ljudima da slobodno razmišljaju. Najveći kineski izvozni hit – koji niko nije želio, ali koji se proširio bez obzira na to po svijetu – je koronavirus”, poručuje mu.

Glavni urednik Bilda takođe tvrdi da su Si, njegova vlada i kineski naučnici morali znati da je koronavirus vrlo zarazan, ali da su to krili od ostatka svijeta.

“Vaši čelni stručnjaci nisu odgovorili kad su zapadnjački istraživači htjeli doznati što se događa u Vuhanu. Bili ste preponosni i previše nacionalistički da biste rekli istinu koju ste smatrali nacionalnom sramotom”, tvrdi urednik te Sija proziva i za navode u Vašington postu, koji je prenio da su kineske laboratorije u Vuhanu istraživale koronavirus kod slijepih miševa, ali bez poštovanja najviših bezbjednosnih standarda.

“Zašto vaše toksične laboratorije nisu sigurni kao vaši zatvori za političke zatvorenike? Biste li htjeli to objasniti ožalošćenim udovicama, kćerima, sinovima, muževima, roditeljima žrtvama koronavirusa širom svijeta?” pita Rajhelt Sija. Na kraju, poručuje mu da ljudi u njegovoj zemlji o njemu šapuću.

“Vaša moć se urušava. Stvorili ste tajnovitu, netransparentnu Kinu. Prije koronavirusa Kina je bila poznata kao država nadzora. Sada je Kina poznata kao država nadzora koja je svijet inficirala sa smrtonosnom bolesti. To je vaše političko nasljeđe”, poručio je Rajhelt.

U petak su kineske vlasti priznale da su objavile pogrešan broj smrtnih slučajeva u Vuhanu, epicentru zaraze. Novi broj preminulih za 50 posto je veći. Isto tako, novinska agencija AP objavila je kako su kineske lasti šest dana odbijale javno da priznaju da se suočavaju s epidemijom. U tih šest dana se, tvrde naučnici, mogao preduzeti niz mera za obuzdavanje krize te se moglo ublažiti širenje koronavirusa na globalnom nivou.  Isto tako, Kina se optužuje da je vršila pritisak kroz Svetsku zdravstvenu organizaciju kako bi suzbila upozorenja o zarazi, poput one iz Tajvana.

Izvor: vijesti.me