Vakcinacija u Srbiji samo u zakazanim terminima

Od utorka 26. januara vakcinacija protiv Kovida 19 u Srbiji obavljaće se samo u zakazanim terminima koje građani dobijaju nakon prijave na portalu e-uprave ili kol centra, saopštila je Vlada.

Građani mogu da se prijave preko portala www.imunizacija.euprava.gov.rs ili telefonski na broj 0800 222 334 i na osnovu te prijave će im stići SMS sa tačnim vremenom i mestom gde treba da prime vakcinu.

U Srbiji je do sada vakcinisana 278.491 osoba, prenosi Fonet.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je za RTS da država želi da brzo sprovede imunizaciju, ali da je poterbno poštovati i prioritetne grupe.

Institut Batut je izradio plan vakcinacije koji ima tri faze i u kojem se precizno navode prioritetne grupe građana koje treba prvo da prime vakcinu.

Za upotrebu su odobrene tri vakcine: Fajzer/Bajontek, Sputnjik V i kineska Sinofarm, a najveći broj građana primio je kinesku vakcinu od koje je u Srbiju stiglo milion doza.

Mirsad Đerlek je najavio da će u Srbiju stići nove količine vakcina i da će ih biti dovoljno.

On je za RTS rekao da je u ponedeljak stiglo 11.700 doza Fajzer/Bajontek vakcine, da sledećeg ponedeljka stiže 9.300, a do kraja februara još 105.300 doza vakcine.

Najavio je da se za sedam dana očekuje još 250 hiljada doza ruske vakcine, da su “pri kraju” razgovori sa Astra Zenekom da se, preko Poljske, dobije 800 hiljada vakcina i da se očekuje još kineskih vakcina.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, Đerlek je rekao da je bolja nego pre mesec dana, ali da broj ljudi koji su u bolnici i na respiratorima govori da “nema mesta opuštanju”.

U Srbiji je registrovano ukupno 385.126 slučajeva zaraze koronavirusom. Umrlo je ukupno 3.905 ljudi. U bolnicama je 4.512 pacijenata, a na respiratorima 176.

Izvor: glasamerike.net