“Vakcine protiv koronavirusa biće dostupne svim zemljama EU u isto vreme i pod istim uslovima”

Vakcine protiv koronavirusa biće dostupne svim zemljama članicama Evropske unije (EU) u isto vreme i pod istim uslovima, saopšteno je danas iz Evrsopke komisije (EK).

“EK pregovora sa proizvođaćima potencijalnih vakcina portiv Kovid19 u ime cele EU i nema paralelnih pregovora zemlja članica sa farmaceutskim kompanijama”, kažu u Briselu.

Povodom najava nekih zemalja članica o različitim treminima za početak vakcinacije protiv koronavirusa, u EK naglašavaju da će vakcine biti dostupne svim zemlja čalnicama u isto vreme i pod istim uslovima.

“EU zajedno pregovara sa kompanijama koje razvijaju vakcine i zaključujemo zajednički ugovor s njima. Kada vakcina dobije “zeleno svetlo” i autorizaciju Evropske agencije za lekove, zemlje članice mogu da počnu da naručuju vakcine”, kaže portparol Komisije Stefan de Kersmeker.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen najavila je da će se prve autorizacije za vakcine protiv Kovid19 za upotrebu na teritoriji EU dati do kraja decembra.

Istovremeno, u EK kažu da nisu u mogućnosti da definišu koliko brzo će se nakon autorizacije vakcine vakcine naći u prodaji, prenosi Tanjug.

“Kada ce se tačno vakcine naći na tržištu i biti spremne za kupovinu zavisi od procedura, ali mi pokušavamo da radimo što je brže moguće imajući u vidu bezbednosne preporuke”, kažu u Komisiji.

U Briselu navode da nakon što Evropska agencija za lekove da ”zeleno svetlo” u drugoj polovini decembra, Komisija mora da da svoju dozvolu za stavljanje vakcina na tržište EU.

U okviru EU stretegije vakcinacije, u Briselu insistiraju da se za potrebe zemalja članica pregovara sa farmaceutskim kompanijama koje će svoju vakcinu proizvoditi na teritoriji Evrope.

Naglašava se da će sve zemlje članice u isto vreme i pod istim uslovima dobiti odobrene vakcine koje, po potrebi, mogu da podele i trećim državama na osnovu bilateralnih sporazuma.

Izvor: Vijesti.me