Varhelji: Cilj mi je da bar jedna zemlja postane članica EU kroz pet godina

Novi evropski komesar za proširenje, Mađar, Oliver Varhelji, danas je izjavio da mu je cilj da bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana postane članica EU do kraja njegovog petogodišnjeg mandata.

Poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu rekao je i da je nužno da se politička pitanja rješavaju uz učešće svih stranaka u nacionalnim parlamentima.

“Htio bih da ohrabrim sve da se vrate u nacionalne parlamente i tamo djeluju, jer inače te zemlje neće moći da nas uvjere da će biti u stanju da kao članice učestvuju u Evropskoj uniji”, rekao je Varhelji.

Za EU je, po njegovim riječima, “nužno da te zemlje imaju zajedničko razumijevanje, zajednički nacionalni minimun poimanja šta je to uključivanje u Evropsku uniju i da zato bar zajedno otklone razmoilaženja kad je riječ o učlanjivanju u EU”.

Napomenuo je da “datumi učlanjenja ipak jesu osjetljivo pitanje” i da je za brže priključivanje kandidata sa Zapadnog Balkana bitno da se učvrste pravna država, demokratija i sloboda štampe kao temelj razvoja i delovanja za članstvo uz nužno funkcionalnu tržišnu ekonomiju.

Komesar je rekao da nije stvar u tome da se “utvrđuju i poslije mijenjaju rokovi, već da se obezbijedi proces koji će do toga dovesti” i time odgovorio na pitanje poslanika kako EU može podstaći Srbiju i Crnu Goru da kroz tekuće pregovore brže krenu ka članstvu, recimo do 2025.godine.

On je objasnio da je neophodno da se u zemljama kandidatima izgradi efikasna tržišna privreda “koja će raditi na naše i njihovo dobro”, što će ubrzati i približavanje tih zemalja članstvu u Uniji jer, kako je podvukao, bez ekonomskog napretka zemlje kandidati ne mogu napredovati na putu ka prijemu u EU.

Izvor: Vijesti.me