Vašington post: Rusija priprema ofanzivu na Ukrajinu s oko 175.000 vojnika

Rusija priprema ofanzivu na Ukrajinu koja bi uključila do 175.000 vojnika i to već sledeće godine, preneo je u petak uveče list Vašington post.

Moskva se sprema da pokrene ofanzivu sa „100 bataljona sačinjenih od taktičkih grupa sa procenjenom snagom od 175.000 ljudi”, a u ofanzivi bi bili uključeni i tenkovi, artiljerija i druga oprema, izjavio je za list neimenovani visoki američki zvaničnik, prenosi Tanjug.

Pentagon je odbio da Frans presu komentariše tu informaciju, ali je izrazio veliku zabrinutost zbog „planova agresije Rusije protiv Ukrajine”.

„I dalje podržavamo ublažavanje napetosti u tom regionu i diplomatsko rešenje sukoba u istočnoj Ukrajini”, izjavio je portparol Pentagona Toni Semelrot.

Ruske snage se sada koncentrišu na četiri različite lokacije s 50 borbenih taktičkih grupa, tvrdi Vašington post, pozivajući se na jedan američki vojni dokument.

Predsednici SAD i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin, uskoro bi trebalo na video sastanku da razgovaraju o tenzijama oko Ukrajine, sedam godina posle ruskog pripajanja ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim i pobune proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Izvor: politika.rs