Vatikan poseduje više od 5.000 nekretnina

Vatikan je prvi put pružio javnosti uvid u finansijsko stanje svojih nekretnina koje poseduje više od 5.000, nastojeći da svoje poslovanje učini transparentnijim. Finansijski pregled Svete stolice za 2020. godinu objavljen je u subotu, a objavljen je i budžet Uprave za imovinu Apostolske stolice (APSA).

APSA upravlja nekretninama i investicijama, isplaćuje plate, zadužen je za javne nabavke i ljudske resurse.

Svaki od dokumenata dopunjen je opsežnim dodacima: grafikonima, mapama, intervjuima, što ukupno čini više od 50 stranica finansijskog materijala.

Budžet APSA na 30 stranica pokazuje da Vatikan poseduje 4.051 imanje u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu, uključujući ambasade širom sveta.

Ulaganje u nekretnine

Samo 14 procenata svojih nekretnina u Italiji Vatikan iznajmljuje po tržišnoj ceni, a ostatak iznajmljuje po sniženim cenama, često službenicima crkava.

Otprilike 40 procenata nekretnina iznajmljuje se institucijama kao što su škole, manastiri i bolnice.

Dokumentacija pokazuje da je APSA investirao u nekretnine u otmenim četvrtima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.

Zgrada u londonskoj četvrti Saut Kensington pretrpela je ogromne gubitke za Vatikan otkako je kupljena 2014. godine.

Suđenje deset osoba povezanih sa akvizicijom počinje u utorak, uključujući istaknutog kardinala. Oni se terete za finansijsku prevaru, pranje novca, utaju i iznudu i zloupotrebu položaja.

Otac Huan Antonio Guerero, šef Sekretarijata za ekonomiju, rekao je portalu Vatikanske vesti da će sporna zgrada u Londonu uskoro biti prodata.

Suđenje će biti “prekretnica” u vatikanskoj verodostojnosti u upravljanju financijama, rekao je  Guerero te naglasio da se nešto slično više neće moći dogoditi jer su poduzete mere koje će takve prevare sprečiti.

Prošle godine je papa Franja upravljanje finansijama oduzeo Državnom tužilaštvu i preneo u nadležnost APSA-e.

Posebni finansijski izveštaj koji je Vatikan objavio u subotu pokazuje deficit od 64,8 miliona evra za 2020., što je pad u odnosu na 79,2 miliona deficita u 2019. godini.

Budžet Svete Stolice obuhvata centralnu upravu Rimokatoličke crkve, Kuriju, koja nadzire upravljanje nad RKT u svetu, i njena diplomatska predstavništva i kancelarije za odnose s javnošću.

Grad Vatikan, uključivo Vatikanske muzeje i Vatikansku banku, imaju poseban budžet.

Pandemija covida-19  je uticala na pad vatikanskih prihoda u 2020.

Naprimer, Bazilika sv. Petra i Vatikanski muzeji, koje je u 2019. posetilo oko 6 miliona ljudi, bili su zatvoreni ili vrlo malo otvoreni tokom 2020.

Izvor: nova.rs