Vatikan traži izmenu nacrta zakona o borbi protiv homofobije

Vatikan je protestovao zbog italijanskog nacrta zakona o borbi protiv homofobije, navodeći da bi taj nacrt zakona, u sadašnjoj formi, mogao ograničiti versku slobodu Katoličke crkve u Italiji.

Protestnu notu, o kojoj je list „Korijere dela Sera” danas prvi put izvestio i koju je potvrdio jedan vatikanski zvaničnik, poslao je vatikanski ministar spoljnih poslova 17. juna na adresu italijanske ambasade pri Svetoj stolici, prenosi agencija Rojters.

Protest je upućen zbog takozvanog „Zanovog zakona”, nazvanog po Alesandru Zanu, zakonodavcu Demokratske stranke homoseksualne orijentacije.

Zakon je prošao u donjem domu italijanskog parlamenta i o njemu se trenutno raspravlja u odboru u Senatu, prenosi Tanjug.

Vatikan veruje da zakon, kako je trenutno napisan, krši Lateranski pakt iz 1929. godine, koji je Vatikan uspostavio kao suverenu državu i koji reguliše odnose između Vatikana i Italije.

Vatikan strahuje da bi zakon, u sadašnjoj formi, mogao dovesti do kriminalizacije crkve u Italiji zbog odbijanja sklapanja gej brakova, protivljenja tome da homoseksualni parovi usvajaju decu ili zbog odbijanja predavanja o teoriji roda u katoličkim školama, prema izvoru iz Vatikana.

Izvor: politika.rs