Vatikan uveo novu proceduru: Merenje temperature pa prisustvo misi

Vernicima koji prisustvuju misama u crkvi Svetog Petra i drugim papskim crkvama u Vatikanu i Rimu proveravaće se temperatura, saopštio je danas Vatikan.

Kako prenosi Rojters, javne mise nastaviće se u ponedeljak u crkvama u Italiji, pod strogim uslovima navedenim u protokolu koji su prošle nedelje potpisale italijanska biskupska konferencija i vlada

Crkva Svetog Petra se nalazi na teritoriji Vatikana, a ostale tri papske bazilike u Rimu – Sveti Pavle izvan zidina, Sveti Jovan Lateranski i Sveta Marija Velika – imaju suveren, vanteritorijalni status i zvanično nisu deo Italije.

Nova pravila za crkve u Italiji uključuju ograničavanje broja posetilaca, fizičko distanciranje između ljudi i nošenje maski, ali ne nameću termičko skeniranje, što znači da će papske bazilike imati još stroža pravila.

Italijanski muzeji će se ponovo otvoriti u ponedeljak, ali ponovno otvaranje vatikanskih muzeja, koji su prošle godine primili sedam miliona posetilaca, verovatno će se dodatno odložiti dok se ne uvedu mere bezbednosti, navodi vatikanski izvor.

Izvor: cdm.me