Veber: Proterivanjem ambasadora Srbije odlazeća crnogorska vlast podriva novu vladu

Odlazeća vlada Crne Gore imala je argumente za proterivanje iz zemlje ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića, ali takav postupak u trenutku promene vlasti očigledno ima za cilj podrivanje rada nove vlade, ocenio je Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.

Veber, stručnjak i za Balkan, rekao je za Glas Amerike da je očigledno da postupak odlazeće vlade na čelu sa Demokratskom partija socijalista Mila Djukanovića ima predistoriju.

“Radi se o bilateralnom sukobu konfliktnih gledišta na istoriju Crne Gore i o pitanju nezavisnosti, koji je u isto vreme i unutrašnji konflikt u Crnoj Gori. Drugo, reč je i o odredjenom mešanju zvanične Srbije u unutrašnju politiku u Crnoj Gori, u nedavne izbore, kao i o pokušaju sprečavanja formiranja ekspertske vlade zarad stranačke, sa Demokratskim frontom na čelu, tokom nedavne posete predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića Crnoj Gori”, kazao je Veber.

On je naveo da to “malo podseća” na postupanje predsednika SAD Donalda Trampa “koji deluje da maksimalno pokušava da oteža proces tranzicije svom nasledniku”.

Veber je rekao da ne očekuje da će spor Srbije i Crne Gore imati značajnije posledice po odnose dve zemlje jer će nova crnogorska Vlada brzo poništiti odluku o proglašenju ambasadora Božovića nepoželjnom osobom.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je proglasilo Božovića personom non grata, navodeći da se duže vreme i kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore i da je davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je, postupajući recipročno, odlučilo da proglasi nepoželjnom osobom ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića. Državni vrh Srbije večeras je odlučio da poništi tu odluku u nadi da će ona, prema rečima premijerke Ane Brnabić, biti “protumačena kao akt dobre volje”.

Veber je kazao i da će odnosi srpskih i novih crnogorskih vlasti delovati skladnije, ali da će “ispod površine zapravo biti ambivalentni i komplikovani”.

“Odnosi Vučića i režima Mila Djukanovića bili su mnogo bolji nego što je to prikazano u javnosti. Bili su braća u autokratskoj vladavini, što su obojica koristili, redovno raspirujući srpsko-crnogorski spor, kako na bilateralnom planu, tako i u Crnoj Gori, za domaću političku upotrebu”, navodi Veber.

On dodaje da pobedom ideološki šarenolike opozicione koalicije u Crnoj Gori odnosi sa Srbijom postaju komplikovani.

“Tome treba pridodati i odluku o formiranju ekspertske, a ne stranačke koalicije, koja se obavezala na podržavanje evroatlantskog kursa. Smena autokratske, višedecenijske vladavine kod Vučića uliva strah i nervozu koja bi mogla dodatno da bude pojačana ako Crna Gora, makar delimično, uspe u ostvarenju programa strukturalnih i demokratskih reformi”, rekao je Veber.

Naveo je i da nova crnogorska vlast neće imati drugačiji stav prema stabilnosti na Balkanu i procesima koji su u toku.

“Verujem da nećemo videti značajne promene. Koalicija se obavezala na kontinuitet, uključujući odnos prema priznanju nezavisnosti Kosova. Uz to, imaće pune ruke posla usled manjka unutar-koalicijske kohezije, potrebe za značajnim reformskim poduhvatima, ekonomskim izazovima i nastojanjima Demokratskog fronta za operativnom i ideološkom dominacijom u Vladi. Tu neće ostati mnogo vremena za bavljenjem regionalnim odnosima”, kazao je Veber za Glas Amerike.

Izvor: beta.rs