Većina podržava Merca za naslednika Angele Merkel

Većina nemačkih birača bi više volela da vidi Fridriha Merca na čelu vladajućih demohrišćana (CDU) nego sadašnju liderku Anagret Kramp Karenbauer, štićenicu kanelarke Angele Merkel, pokazala je juče objavljena anketa.

Merc, kojeg podržava veteranski konzervativac i bivši ministar finansija Volfgang Šojble, popularan je među članovima CDU koji žele da ekonomska i migraciona politika skrenu više udesno, navodi Rojters.

Oko 31 odsto ispitanika voljelo bi da on bude lider partije i potencijalni naslednik Angele Merkel kada napusti dužnost prije sljedećih izbora 2021, dok je Kramp Karenbauer izabralo svega 19 odsto ispitanika, pokazala je anketa čije je rezultate objavio list „Bild“.

Pre godinu dana Kramp Karenbauer, koja je pobedila Merca na izborima za lidera CDU u decembru, nadmašila je Merca sa 33 odsto u odnosu na 28 procenata u istoj anketi.

kramp
Kramp Karenbauer je štićenica Angele Merkel(Foto: Reuters)

Međutim, u trenutku kada ekonomija usporava, a Kramp Karenbauer ne nailazi na očekivani prijem, situacija je loša za CDU. Prošle nedelje ta partija je pretrpjela žestok poraz od desničarske Alternative za Nemačku (AfD) na izborima u istočnoj državi Tiringiji.

Istraživanja pokazuju da je pozicija CDU kao mejnstrim partije u opasnosti, a postoji mogućnost totalnog raspada kao što je to bio slučaj sa nekada izuzetnom Socijaldemokratskom partijom (SPD), mlađim partnerom u Merkelinoj koaliciji.

Prema istraživanju, Konzervativci imaju podršku od 27 odsto u poređenju sa SPD-om koji podržava 16 odsto ispitanika, dok je njih 15 odsto podržalo AfD.

Merc će svoje planove u vezi sa strankom izložiti na konvenciji CDU krajem meseca u Lajpcigu, navodi Rojters.

Izvor: Vijesti.me