Većina Poljaka smatra da crkva ima negativnu ulogu

Gotovo dve trećine Poljaka izjasnilo se da Katolička crkva ima negativnu ulogu u javnom životu, pokazalo je danas objavljeno istraživanje koje je sproveo United Surveys.

Trideset sedam odsto ispitanika pripisalo je Crkvi “izrazito negativnu” ulogu u javnom životu, dok je 28 odsto reklo da ona ima “donekle negativnu” ulogu, rezultati su istraživanja koje su naručili Dziennik Gazeta Prawna (DGP) i radio RMF FM. Samo 27,4 odsto ispitanika smatra da Crkva ima pozitivnu ulogu u javnom životu.

Čak su i oni koji redovno idu u crkvu gotovo jednako podeljeni – 48 odsto pozitivno procenjuje ulogu Crkve, a 50 odsto smatra suprotno, prenosi Hina.

Iako se više od 90 posto Poljaka izjašnjavaju kao katolici, samo je 38 odsto redovno prisustvovalo nedeljnoj misi 2018. godine, prema crkvenim podacima.

Stručnjaci upozoravaju da su učešće katoličke hijerarhije u političkim pitanjima, njihov raskošan životni stil, kao i svešteničko seksualno zlostavljanje dece činioci koji doprinose niskom poverenju prema Crkvi.

Nedavni protesti protiv odluke o pooštravanju zakona o abortusu, koji se delimično pripisuje pritisku Katoličke crkve, takođe su uticali na javno mnjenje. Prema istraživanju DGP-a, nedavne proteste podržavaju dve trećine Poljaka.

Istraživanje je sprovedeno 31. oktobra  na uzorku od hiljadu profesionalno aktivnih Poljaka.

Izvor: Vijesti.me