Velika Britanije sledeće nedelje izdaje dozvolu za „Fajzerovu” vakcinu

Velika Britanija bi u toku sledeće nedelje trebalo da izda dozvolu za vakcinu protiv kovid-19 koju su razvile kompanije „Fajzer” i „BioNTek”, dok bi isporuka trebalo da otpočne nekoliko sati nakon izdavanja odobrenja, prenosi Rojters pozivajući se na „Fajnenšl tajms”.

Imunizacija vakcinom koju su razvile kompanije „Fajzer” i „BioNTek” trebalo bi da otpočne 7. decembra, naveo je „Fajnenšl tajms” pozivajući se na neimenovani izvor.

Britanski premijer Boris Džonson je danas za ministra zaduženog za raspodelu vakcina protiv kovid-19 imenovao Nadhima Zahavija, trenutno sekretara za biznis.

Vlasti Velike Britanije su 20. novembra od nacionalne Regulatorne agencije za lekove i medicinske proizvode formalno zatražile da proceni efikasnost vakcine koju su razvili „Fajzer” i „BioNTek”, a u petak i vakcine „AstraZeneke” i Univerziteta u Oksfordu.

Britanija je naručila 40 miliona doza vakcine kompanija „Fajzer” i „BioNTek”, kao i 100 miliona doza koju su razvile kompanija „AstraZeneka” i Univerzitet u Oksfordu.

Izvor: politika.rs