Veliki uspeh za Fajzerovu vakcinu: Uspešnost 95 %

Prva velika nezavisna stručna studija Fajzerove/Biontekove vakcine protiv koronavirusa potvrdila je rezultate testiranja, a to je da dve doze smanjuju broj slučajeva za 94 odsto u svim grupama, dok je u teškim slučajevima, cepivo efikasno 92 procenta.

Studija na 1,2 miliona ljudi u Izraelu, koji je u protekla dva meseca vakcinisao većinu svoje populacije, pokazala je da je vakcina efikasna na širem kovid spektru, navodi se u studiji objavljenoj u Nju ingland medicinskom žurnalu NEJM.

U studiji se ne navodi koliko je vakcina efikasna kada je reč o južnoafričkom soju virusa, koji trenutno izaziva veliku nervozu u celom svetu.

Proizvođači vakcina, uključujući i Fajzer, trenutno su u ranim fazama razvoja ili unapređenja svojih vakcina kako bi bile efikasne protiv drugih mutacija virusa.

Fajzer je sada najavio dodatnu strategiju u vidu treće doze vakcine. Oni koji su dobili dve doze vakcine u prvim fazama testiranja, pre šest do 12 meseci, dobiće još jednu dozu kako bi se videlo da li su antitela koja su razvili dovoljna da neutrališu mutacije virusa.

Studija iz Izraela prva je praktična studija uticaja Fajzerove vakcine u programu masovne imunizacije. Studija je pokazala da je jedna doza efikasna 57 odsto kada je reč o zaštiti protiv simptomatične infekcije, 74 procenta kada je reč o hospitalizaciji i 72 odsto kada je reč o smrti. Dve doze daju gotovo 95-procentnu zaštitu od kovida 19.

Izvor: nova.rs