Virtualni samit o prilagođavanju klimatskim promenama

Svetski lideri razgovaraće danas onlajn na prvom samitu posvećenom prilagođavanju planete efektima klimatskih promena, predložiće i praktična rešenja za suočavanje tim posledicama.

Na virtuelnom samitu koji organizuje Holandija, učestvovaće predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Boris Džonson, državni sekretar UN Antonio Gutereš i njegov prethodnik Ban Ki-mun i drugi zvaničnici.

I SAD su najavile učestvovanje i označiti svoj povratak globalnoj akciji za klimu.

Manje od nedelju dana od kada je predsednik Džo Bajden objavio vraćanje SAD u Pariski sporazum o klimi njegov specijalni izaslanik za klimu Džon Keri pridružiće se svetskim zvaničnicima i liderima na Samitu o klimatskom prilagođavanju.

Sastanak treba da počne programom akcije prilagođavanja da bi se svet suočio sa posledicama kao što su podizanje nivoa mora, ekstremni meteorološki uslovi i loše berbe.

Samit će biti održan gotovo potpuno onlajn zbog pandemije korona virusa.

„Tokom ove 2021. godine biće više situacija u kojima će vođe i narodi sveta zaista pokazati solidno angažovanje. Nismo mnogo učinili po pitanju prilagođavanja do sada“, rekao je prošle nedelje Ban Ki Mun novinarima.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je njegova zemlja, čija je trećina teritorije ispod nivoa mora, ima više vekova iskustva u zaštiti teritorija od vode koja želi da podeli sa drugima.

„Ako ne naučimo da upravljamo posledicama, ako ne možemo da se prilagodimo uticaj će biti katastrofalan. Sa brojnim vođama sveta pokrenuću detaljni akcioni program prilagođavanja“, rekao je Rute u video obraćanju.

Britanski premijer Boris Džonson planira da pokrene međunarodnu inicijativu nazvanu „Koaliciona akcija prilagođavanja“ u kojoj treba da okupi Veliku Britaniju, Egipat, Bangladeš, Malavi, Holandiju, Svetu Luciju i Ujedinjene nacije.

Ta koalicija će raditi na tome da se preuzete međunarodne političke obaveze po pitanju prilagođavanja i otpornosti na klimatske promene pretoče u podršku na terenu osetljivim zajednicama, saopštio je Dauning strit.

„Ne može se negirati da su klimatske promene već na delu i da već uništavaju živote i privrede. Treba da se prilagodimo promeni naše klime i to treba da uradimo odmah“, izjaviće Džonson na samitu, preneo je Dauning strit.

Organizatori su naveli da je ovo prvi samit koji se bavi efektima klimatskih promena. Pretnodni samiti su uglavnom bili usmereni na borbu protiv uzroka tog fenomena, odnosno emisija gasova staklene bašte.

Radi se pre svega o smanjenju osetljivosti zemalja naspram podizanja nivoa mora, ekstremnih meteoroloških uslova i nestašica hrane. Program bi mogao da uključi jačanje brana od mora, ali takođe kako iskoristiti nove prilike kao što su duže sezone rasta i pojavu novih obradivih zona“, naveli su organizatori.

Samit će se usmeriti snažno na dobijanje novih investicija da bi se garantovalo da milioni malih poljoprivrednika mogu da se prilagode pritiscima klime na proizvodnju hrane, navele su UN.

„Organizatori samita zatražili su novo značajno ulaganje u poljoprivredna istraživanja, povećan pristup službi saveta poljoprivrednicima kao i službi upravljanja rizicima finansiranja“, navodi se.

Izvor: danas.rs