Virus se sporije širi, ali broj umrlih i dalje raste

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je u toku prethodne nedelje usporeno širenje koronavirusa na globalnom nivou, mada je broj preminulih i dalje nastavio da raste, sa preko 67.000 novih smrtnih slučajeva, koliko je potvrđeno u pomenutom periodu.

SZO je saopštila da, iako je ranije zabeležila trend pada broja novozaraženih, Evropa je i dalje među regionima sa najvećim udelom novih slučajeva bolesti i novih smrtnih slučajeva, prenosi AP.

U Evropi je u toku protekle nedelje broj novozaraženih opao za šest odsto, dok je u nedelji koja je prethodila taj broj iznosio deset odsto, a podaci ukazuju na to da mere karantina usvojene širom kontinenta daju rezultate.

Evropa je, međutim, i dalje region u kojem se registruje polovina ukupno zaraženih koronom u svetu, javlja Tanjug.

Afrika je u toku prošle nedelje potvrdila najveći porast broja novozaraženih i novih smrtnih slučajeva od posledica kovida-19, u čemu je najviše udela imalo pogoršanje epidemiološke situacije u Južnoj Africi, Alžiru i Keniji.

Najveći broj novih slučajeva bolesti u Aziji potvrđen je prošle nedelje u Japanu, koji je zabeležio rekordan dnevni bilans sa preko 2.000 novozaraženih pet dana zaredom, što je za 41 odsto više nego prošle nedelje.

Izvor: politika.rs