Više od 150.000 demonstranata na protestima u Francuskoj

Više od 150.000 demonstranata ponovo je protestovalo u brojnim francuskim gradovima zbog uvođenja takozvane zdravstvene kovid propusnice, što je manji broj nego prethodnih nedelja.

Na protestima, organizovanim sedmu subotu zaredom, bilo je oko 158.000 učesnika, a pre nedelju dana 175.000, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Danas je širom Francuske bilo oko 200 protestnih skupova, od kojih četiri u Parizu, gde su demonstrirali i protivnici vakcinacije protiv koronavirusa i zdravstvene propusnice, uvedene početkom avgusta.

Među transparentima je bio i jedan s natpisom „Dobrodošli u Kontrolistan”.

Zdravstvenu propusnicu, neophodnu za ulazak u ugostiteljske objekte i muzeje i na sportske i kulturne događaje, može da dobije osoba koja je u potpunosti vakcinisana protiv koronavirusa, izlečena od zaraze ili nedavno negativno testirana, javlja Beta.

Uprkos protestima na kojima se se danas okupili ljudi svih generacija i različitih društvenih slojeva, ankete pokazuju da većina Francuza podržava uvođenje zdravstvene propusnice.

Protivnici oštrih mera uvedenih zbog koronavirusa negoduju zbog ograničenja za koje tvrde da predstavljaju udar na osnovne slobode. Zdravstvenu kovid propusnicu kritikovali su mnogi, tvrdeći da se njom indirektno uvodi obavezna vakcinacija protiv koronavirusa.

Prema današnjim podacima, oko 72 odsto Francuza primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je u potpunosti vakcinisano 64,5 odsto.

Izvor: politika.rs