Više od 300 NVO traži od UN istragu o kršenjima ljudskih prava u Kini

Više od 300 nevladinih organizacija zatražilo je danas od Ujedinjenih nacija (UN) da uspostavi međunarodni mehanizam zadužen za istrage o kršenjima ljudskih prava u Kini i pozvalo najviša tela svetske organizacije da “deluju na odlučan način”.

Organizacije iz više od 60 zemalja uputile su pismo generalnom sekretaru UN-a, Antoniju Guterešu, Visokoj komesarki za ljudska prava Mišel Bašle i zemljama članicama UN.

One se pozivaju na inicijativu 50 stručnjaka UN koji su krajem juna zatražili “odlučne mere za zaštitu osnovnih sloboda u Kini” i osudili “masovna kršenja ljudskih prava koja je Kina počinila u Hongkongu, na Tibetu i u Sinđangu, restrikciju informacija o pandemiji kovid-19, kao i napade na borce za ljudska prava, novinare, advokate i kritičare vlasti širom zemlje”.

Te nevladine organizacije takođe optužuju Kinu za targetiranje boraca za ljudska prava u inostranstvu, za gušenje intelektualne slobode izvan Kine i za cenzurisanje interneta.

U pismu se osuđuje pokušaj Kine da privuče “inicijative koje teže da ispitaju ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodne zločine počinjene u zemljama širom sveta”, optužujući Peking za “lažno predstavljanje šta je mandat Saveta UN za ljudska prava”.

“Država koja nastoji da bude iznad kritičkog preispitivanja, predstavlja osnovnu pretnju ljudskim pravima. Činjenica da Kina, koja ima veliku globalnu moć, očekuje da bude tretirana tako da to utiče na sve nas”, navodi se u pismu.

Te organizacije zato zahtevaju od tela UN čitav niz konkretnih mera, specijalnu sednicu Saveta za ljudska prava, imenovanje specijalnog izaslanika, a od Bašlevove traže da iskoristi svoj nezavisni mandat monitoringom kršenja ljudskih prava u Kini i objavljivanjem izveštaja o tom pitanju.

Dok je sve više kritika zbog kršenja ljudskih prava u Kini, Peking, koji ima stalno mesto u Savetu bezbednosti UN, poslednjih godina stalno širi svoj uticaj u okviru UN.

Izvor: Vijesti.me