Vitamin D saveznik u borbi protiv korone

Nizak nivo vitamina De 3 povećava rizik od infekcije virusom korona, ali i dovodi do težih oblika bolesti. Koliko je zapravo ovaj vitamin važan za funkcionisanje organizma možda i ne bismo saznali da se nije desila pandemija virusa korona. Kako je istakla prof. dr Marina Nikolić Đurović, endokrinolog, na edukativnoj radionici „Ajmo u život”, veliki broj pacijenata hospitalizovanih zbog virusa korona imao je izuzetno nizak nivo vitamina De u organizmu.

– Mnoge studije pokazale su koliko je važan vitamin De 3 u lečenju infekcije koju izaziva virus. Dokazano je da su mnogo bolje prolazile osobe koje su imale infekcije i normalnu koncentraciju ovog vitamina. Manje njih imalo je teže oblike bolesti i proveli su znatno manje vremena u bolnici – rekla je dr Nikolić Đurović.

Ishrana i boravak na suncu nisu dovoljni da bi se održao dovoljan nivo ovog vitamina u organizmu. Moderan način života, ali i činjenica da se ljudi sve manje sunčaju zbog straha od malignog melanoma, koriste zaštitne faktore veće od 15 koji onemogućavaju da ultravioletni zraci prodru na kožu, gde se stvara vitamin, ujedno sprečavaju i njegovu sintezu. U mnogim ekonomski razvijenim zemljama, napomenula je dr Nikolić Đurović, hrana se obogaćuje vitaminom De 3 zato što je i pre pandemije virusa dokazano da je ovaj vitamin veoma važan prilikom lečenja i prevencije mnogih bolesti. Zato je neophodno dodavati ga i u vidu suplemenata.

– Naročito se preporučuje osobama koje pate od hroničnih i malignih bolesti i onima koji su skloni respiratornim infekcijama – istakla je dr Nikolić Đurović i dodala je da se nikako ne sme zaboraviti važnost vitamina De 3 u prevenciji i lečenju osteoporoze.

Kada se govori o osteoporozi, naročito kod žena u periodu menopauze, važno je napomenuti da vitamini De 3 i Ka 2 igraju veoma važnu ulogu. Najvažnija uloga vitamina De 3 u organizmu jeste kontrola resorpcije kalcijuma iz hrane u crevima. Kod pacijenata koji pate od osteoporoze adekvatan nivo vitamina De u organizmu jeste preduslov za uspešnu terapiju. Da bi telo bilo u stanju da iskoristi ovaj kalcijum, neophodan je vitamin Ka 2, istakla je prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović, fizijatar. Vitamin Ka 2 je poput saobraćajca u našem organizmu, prema rečima dr Dubljanin Raspopović, jer sprečava taloženje kalcijuma u arterijama, zglobovima i unutrašnjim organima, odnosno usmerava ga u kosti, gde je neophodan.

Izvor: politika.rs