Vladajuća stranka u Južnoj Koreji pobedila na izborima zahvaljujući pandemiji

Vladajuća liberalna stranka osvojila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji, koji su imali najveću izlaznost u gotovo tri decenije uprkos hiljadama bolesnih od koronavirusa i obaveznoj socijalnoj distanci na glasačkim mestima.

Vladajuća Demokratska stranka sa koalicionim partnerima osvojila 180 od 300 poslaničkih mesta, objavila je danas Državna izborna komisija posle skoro ukupno prebrojanih glasova. 

U međuvremenu, konzervativci su godinama patili u najgušće naseljenom gradskom području Seula.

Ubedljiva većina verovatno će ohrabriti vladu predsednika Mun Dže Ina da istraje u ključnim unutrašnjim i spoljnim ciljevima,kao što je oživljavanje diplomatije sa nuklearno naoružanim rivalima Severnom Korejom, dok se bori sa istorijskom zdravstvenom krizom koja zatvara preduzeća i preti opstanku.

“Osećamo veliku odgovornost koja je jača od naše radosti zbog pobede na izborima”, izjavio je lider Demokratske stranke Li Hae-Čan na sastanku stranke.

“Uložićemo preventivne i agresivne napore da prevaziđemo novu krizu izazvanu virusom i pretnju koju predstavlja za nacionalnu ekonomiju.”

Hvang Kio-Ahn, lider konzervativne stranke Ujedinjena budućnost, koja je izgubila od kandidata Demokratske stranke u ključnom okrugu Seula, izvinila se svojim pristalicama što “nisu uspeli u važnom trenutku da spreče da zemlja krene u pogrešnom smjeru.”

Juče je glasalo više od 17 miliona Južnokorejaca, izlaznost je bila 66,2 odsto što je najviše od 71,9 odsto na opštim izborima 1992. godine, saopštila je  izborna komisija.

Pokušavajući da objasne iznenađujuće visoku izlaznost, neki analitičari su rekli da su strah i budnost zbog pandemije možda naterali glasače da podrže Munovu vladu kako bi se borio protiv virusa i zbog njegovog uticaja na političku stabilnost.

Pre nego što je virus počeo da privlači pažnju javnosti, Munu je opadala podrška zbog slabljenja tržišta rada, korupcijskih skandala oko ključnih političkih saveznika i problematičnih veza sa Severnom Korejom.

Međutim, ankete uoči izbora pokazale su porast podrške, što ukazuje da javnost odobrava agresivnu borbu protiv koronavirusa, uz masovna testiranja i karantin.

Taj pristup za sada dovodi do manje stope smrtnosti u Južnoj Koreji nego u najteže pogođenim delovima Kine, Evrope i Sjeverne Amerike.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Južnoj Koreji kod više od 10.600 ljudi, od kojih je umrlo 229.

Južnokorejski zvaničnici preduzeli su sve zaštitne mere tokom glasanja za smanjenje rizika od širenja virusa. 

Angažovani za rad na biračkim mestima nosili su maske i merili temperaturu birača i podsećali ih na upotrebu maski u kabinama koje su potom dezinfikovali.

Izvor: Vijesti.me