Vladi Georgievu zabranjen ulazak u Crnu Goru narednih deset godina

Da je u Crnoj Gori policija „bog i batina” potajno se govorkalo, ali od kada je lokalna policija poništila odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i pevaču Vladu Georgievu ponovo zabranila ulazak na 10 godina sada se o tome javno progovorilo.

Prema saopštenju advokatske kancelarije Tomanović, Uprava policije Herceg Novi zabranila je pevaču Vladu Georgievu ulazak u Crnu Goru do 2030. godine.

Iz pomenute advokatske kancelarije su dodali da se nadaju da će i ta odluka policije biti poništena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore usvojilo je žalbu advokatske kancelarije Tomanović, koja zastupa muzičara Vlada Georgieva, i poništilo Rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru, ali je Uprava policije Herceg Novi ponovo zabranila ulazak Georgievu, i to na period od 10 godina, saopšteno je iz kancelarije Tomanović, prenose podgorički portali.

Prema navodima ovih izvora, Ministarstvo unutrašnjih poslova naglasilo je da je „zabrana ulaska pravno neodrživa, jer nije naveden nijedan razlog zašto bi ulazak u Crnu Goru bio zabranjen Georgievu”.

„Uprava policije Herceg Novi je u ponovnom postupku otišla korak dalje u kršenju međunarodnih standarda i Ustavom garantovanih prava i nije postupila po zakonskim i ustavnim obavezama, već je donela pravno neodrživo, nezakonito i neustavno rešenje i zabranila ulazak Georgievu u Crnu Goru do maja 2030. godine”, stav je advokatske kancelarije Tomanović.

Iz ove kancelarije dodaju da u međunarodnoj pravnoj praksi „oblik degradirajućeg tretmana pojedinca postoji uvek kada država postupa bez legitimnog cilja, disproporcionalno i ciljano uvredljivo prema pojedincu, jer i strancu pri ulasku u zemlju pripadaju prava garantovana brojnim međunarodnim pravnim dokumentima”.

„Kao pravni zastupnici Vlada Georgieva, uvereni smo da će Vlada Crne Gore prihvatiti stav da i stranac ima svoja prava i da moć države da izriče zabrane pojedincu mora biti ograničena osnovnim standardima vladavine prava”, poručili su advokati kancelarije Tomanović. „Uvereni smo da će nadležni drugostepeni organ prihvatiti pravnu argumentaciju i poništiti novu zabranu ulaska Georgievu.”

Rođeni Novljanin, pevač Vlado Georgiev prvu neprijatnost u svojoj državi doživeo je krajem avgusta, kad je vraćen za Bosnu i Hercegovinu sa graničnog prelaza Sitnica. Tada mu je granična policija rekla da mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

U obrazloženju piše da se Georgievu „zabranjuje ulazak jer to zahtevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbednosti ili javnog zdravlja”.

Svi su tada bili jedinstveni u oceni da je Gorgievu zabranjen ulaz jer nije prihvatio da bude promotor vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) kako su činili brojni estradni pevači i sportisti Crne Gore. Na usluzi su im bile i brojne estradne zvezde iz Srbije, razume se, uz visoke honorare od i po nekoliko stotina hiljada evra.

Reagujući na odluku policije, Georgiev je tada napisao:

„DPS i ovakvo obračunavanje sa Srbima… Na zdravlje vam i na obraz!”

Reagujući na deceniju zabrane ulaska Georgijeva u Crnu Goru, predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović je za „Politiku” rekao da je odluka Centra bezbednosti iz Herceg Novog „nastavak progona srpskog naroda od strane odlazeće vlasti i još jedna u nizu provokacija”.

„Zna vlast da je i ova provokacija neodrživa, ali njome žele da pokažu odnos prema Srbima, a naročito prema onim Srbima za koje znaju da ni po koju cenu ne žele da izgube srpski identitet, bez obzira na to što trenutno borave u Srbiji”, kazao nam je Vuksanović, dodajući: „Srbi neće odustati od svoje slobode, a nje nema bez njihovog nacionalnog identiteta, uz poštovanje svih ostalih naroda.”

Izvor: politika.rs