Vladimiru Pištalu uručena nagrada “Meša Selimović”

Nagrada „Meša Selimović”, koju Kompanija „Novosti” organizuje 32. put, uručena je juče književniku Vladimiru Pištalu za njegovo delo „Značenje Džokera”, javlja Tanjug. Svečano uručenje priznanja za najbolju knjigu u 2019. godini održano je na mestu srušene Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Dodela nagrade bila je planirana za 16. mart u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali je odložena zbog pandemije kovida 19 i uvođenja vanrednog stanja. Glavni i odgovorni urednik „Novosti” Milorad Vučelić predao je priznanje autoru Pištalu, koja se sastoji iz plakete, statuete i novčanog iznosa.

„Veoma sam se obradovao kada sam primio ovu vest još u martu kada je trebalo da bude organizovana dodela u Narodnom pozorištu, da bi mi kasnije javili iz organizacije da je bolje da ne putujem, u ovoj situaciji, i nakon toga se desila zabrana za okupljanje više od 50 ljudi”, priseća se Pištalo kako je sve počelo.

Autor koji živi i radi u Americi kao profesor svetske i američke istorije na univerzitetu Vuster, Masačusets, naglasio je da je tako igrom sudbine došlo do promene lokacije za uručenje nagrade i sada mu je veoma milo da je baš na ovom mestu.

Pištalo podvlači da je njegova knjiga zapravo o smehu, i da svi mi živimo sa smehom kao velikom misterijom, i on nas održava kao i hleb, i da su mnogi mislioci vodili razgovore o smehu u pokušaju da ga odgonetnu.

Izvor: politika.rs